544 km-en folyik árvízi védekezés – a nap hírei

544 km-en folyik árvízi védekezés – a nap hírei

544 km-en folyik árvízi védekezés a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Marcalon. Nemcsak csipogók, walkie-talkie-k is robbantak Libanon-szerte, a magyarországi vállalkozás tagadja, hogy ők gyártották az eszközöket. Az Európai Bizottság elkezdi levonni a Magyarországnak szánt esedékes uniós kifizetésekből a migrációs bírságot. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

544 km-en folyik árvízi védekezés a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Marcalon – mondta el tájékoztatóján a miniszterelnök. Orbán Viktor ismertette: 1677 katona, 988 katasztrófavédelmi szakember, 312 rendőr, köztük 200 rendészeti hallgató, továbbá 117 elítélt vesz részt a védekezésben, és több ezer önkéntes. A kormányfő fontos döntésnek nevezte az árvízvédelmi rendszer 2013 utáni megerősítését.

Várhatóan az átlagosnál lassabban vonul majd le az árhullám, az Ausztriában hullott hó olvadása fogja lassítani – figyelmeztetett az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella azt mondta, sikerült a megfelelő időt eltalálni a Lajta-tározórendszer megnyitására, ennek köszönhetően Hegyeshalomnál már a reggeli órákban csökkent a vízmennyiség. beszélt arról is, hogy megfeszített munka folyik az árvízi védekezésben a Dunakanyarban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője szerint az árvízi védekezésben érintett önkormányzatoknak már most érdemes megtervezni a figyelőszolgálatokat, mert a tetőzéssel nem érnek véget a feladatok. Láng István elmondta: a Lajtán csütörtökön, a Szigetköz alsó szakaszán csütörtök délután, Győrben csütörtök este, Komáromban péntek délelőtt, Esztergomban péntek éjjel, Vácon szombaton napközben, Budapesten szombat este várható tetőzés.

Holnapra elkészül a földgát a rómain, épül a mobilgát a Dagálynál, homokzsákokkal védik a Margitszigetet és biztosítják az ívóvízellátást – írta Facebook-oldalán a főpolgármester. Karácsony Gergely beszámolt arról is, hogy 43 árvízi kaput zártak le a szakemberek, és 1700 méter hosszan készül az ideiglenes gát.

Hajnal óta ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül az osztrák vasúttársaság. Újra közlekedhetnek az EuRegio-vonatok Győrből Bécsbe és vissza. A Sopron-Wiener Neustadt vasútvonalon is újra járnak a vonatok. A railjetek, a bécsi EuroCityk és a Kálmán Imre EuroNight csak Hegyeshalomig közlekednek, illetve onnan indulnak Budapest felé.

Csehországban néhány szakasz kivételével folyamatosan csökken, Szlovákiában azonban emelkedik a folyók vízszintje. A morva-sziléziai régióban víz alá került, és leállt a trebovicei hőerőmű. Szlovákiában a 983 centit is elérte a Duna vízszintje, miután az elmúlt 24 órában országszerte esett az eső. Lengyelország déli, délnyugati régiójában katasztrófahelyzetet hirdetettek. Az árvízhelyzet megtekintésére az Európai Bizottság elnöke holnap Lengyelországba látogat.

Hírdetés

Jövőre kezdődhet a magyar és a szerb kőolajhálózat 310 kilométernyi új vezeték rendszerének kiépítése – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Budapesten a szerb gazdasági miniszterrel közös sajtóértekezletén stratégiai jelentőségűnek nevezte a két ország együttműködését.

Több emberrel és eszközzel csökkentenék a várakozást a magyar–szerb határon. 2024 és 2026 között összesen 3,7 milliárd forintot biztosít a kormány a NAV-nak, a röszkei, a tompai és a hercegszántói állomány bővítésére, korszerű technikai eszközök beszerzésére.

Nemcsak személyhívók, walkie-talkie-k és házi napelemes rendszerek is felrobbantak Libanon-szerte. A jogtulajdonos tajvani cég szerint egy magyarországi vállalkozás gyártotta a felrobbant személyhívókat. A társaság tagadja ezt. Az amerikai NBC-nek a magyar kft. tulajdonosa azt mondta, ők csak közvetítenek. A magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy a Libanonban felrobbant személyhívók sohasem jártak Magyarországon – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. A robbanásoknak legkevesebb 21 halottja és 3 ezernél is több sérültje van. A Hezbollah Izraelt tette felelőssé a történtekért. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa független vizsgálatot követelt az ügyben.

Az Európai Bizottság elkezdi levonni a Magyarországnak szánt esedékes uniós kifizetésekből a migrációs ügyben az unió bírósága által az országra kiszabott 200 millió eurós bírságot – jelentette be a bizottság szóvivője. A kormány szerint politikai döntés született Magyarországgal szemben. Elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben az ország 800 milliárd forintot költött az elmúlt években a határvédelemre, Brüsszel példátlan mértékű bírsággal támadja, ezért tovább keresik a jogi megoldást az ügyben.

A holland kormány hivatalos kérelmezte az Európai Bizottságtól, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új, menekültügyi és migrációs paktumból. Az indoklásban azt írták, drasztikusan csökkenteni akarják a migrációt, mert így tudják teljesíteni alkotmányos kötelezettségeiket: a lakhatás, az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítását.

Kilép az LMP az Európai Zöld Pártból – erősítette meg Ungár Péter pártelnök, aki szerint ellenkező esetben kizárnák őket. A politikus hangsúlyozta, nem a zöldpolitikával szakítanak, hanem azzal a politikával, ami szerinte a zöld átállás minden előnyét Nyugat-Európában szeretné látni, és minden szennyezését a régióban.

Portugáliában 40 helyszínen pusztít erdőtűz az ország északi- és középső részén. 7 ember életét vesztette. A hatóságok 3.900 tűzoltót mozgósítottak. Az oltást nehezíti a hőség és az erős szél.

Megsemmisítette a Google-ra kiszabott 1,5 milliárd eurós bírságot az Európai Bíróság. Az ítélet nem jogerős. Az Európai Bizottság 2019-ben szabta ki a büntetést, amiért az óriásvállalat visszaélt erőfölényével az online hirdetések kapcsán. A bíróság szerint z Európai Bizottság nem nyújtott be elég bizonyítékot gyanúja alátámasztására.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »