A szatmárnémeti püspöki palota nyolcvan évvel ezelőtti bombázásának áldozataira emlékeztek

A szatmárnémeti püspöki palota nyolcvan évvel ezelőtti bombázásának áldozataira emlékeztek

Szeptember 15-én a szatmári római katolikus püspöki palota bejáratánál rendezett megemlékezésen tisztelettel adóztak az 1944-es bombázás áldozatainak emléke előtt. Ezt megelőzően Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök szentmisét mutatott be az elhunytakért a szatmárnémeti székesegyházban.

1944-ben Szatmárnémetit három szovjet légitámadás érte, amelyek közül a legpusztítóbb szeptember 16-án történt. Aznap és az azt követő két alkalommal hozzávetőlegesen ezer 250–500 kilogramm súlyú bomba zúdult a városra. A bombázást követően az ott élők többsége a környező falvakba menekült. Szatmárnémetiben hosszú időre megszűnt az áram-, a víz- és a telefonszolgáltatás. A pusztítás mértéke elképesztő volt: körülbelül kétszáz ház teljesen megsemmisült, és szinte minden épület kisebb-nagyobb mértékben megsérült.

A bombázás során találat érte a Láncos templomot, a református gimnázium tornacsarnokát és még sok más épületet. A püspöki palota jelentős károkat szenvedett, az épületegyüttes több mint egyharmada romba dőlt. Az óvóhelyen tartózkodó huszonkét személyből csupán egyvalaki, Tircsi István kispap élte túl a bombázást.

A megemlékezést Schönberger Jenő püspök nyitotta meg a székesegyházban tartott szentmisét követően, köszöntötte az egybegyűlteket, és közös imára hívott mindenkit az áldozatok emlékére.

Ezt követően Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere mondott beszédet, felidézve a város történetének egyik legtragikusabb napját.

Miközben Fanea József püspöki titkár felolvasta az elhunytak neveit, az emléktáblánál elhelyezték az emlékezés mécseseit.

Hírdetés

Krakocky-Heidenhoffer Johanna, a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont diákja Szikovár Gyula A püspöki kertben című versével emlékezett meg a tragikus eseményekről. A vers elhangzása után a verset őrző család ünnepélyesen átadta az eredeti kéziratot Schönberger Jenő püspöknek, aki biztosította őket arról, hogy a költemény méltó helyre kerül a püspöki levéltárban, ahol gondosan megőrzik az utókor számára.

Három kortárs visszaemlékezés segítségével idézték fel a tragikus nap eseményeit: Szabó M. Rita nővér elevenítette fel Körtvélyesi M. Szimplicia nővér emlékeit, míg Kováts Álmos papnövendék a bombázás egyetlen túlélőjének, Tircsi István kispap szavait tolmácsolta. Seffer Dániel székesegyházi plébános Czumbel Lajos akkori székesegyházi plébános visszaemlékezését osztotta meg, amely nem csupán a bombázás szörnyűségeit, hanem a háború szatmárnémeti borzalmait is megelevenítette a hallgatóság számára.

A megemlékezésen koszorút helyeztek el az áldozatok emlékére állított táblánál, és imádkoztak az elhunytakért.

Az esemény végén Fanea József vezetésével a jelenlévők megismerhették a püspöki palota történelmét és építészeti értékeit.

Forrás: Romkat.ro

Fotó és szöveg: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »