Megkezdték a komáromi kikötőben az árvízvédelmi gátak építését

Megkezdték a komáromi kikötőben az árvízvédelmi gátak építését

Komárom készül az árhullámra. Reggel megkezdődött az árvízvédelmi gátak építése a komáromi kikötőben. Keszegh Béla polgármester úgy tájékoztatott, nem kell attól tartani, hogy a Duna elárasztja a várost, bár egyes részeken gondokat okozhat.

Becslések szerint várhatóan 840 centiméteren tetőzik a Duna Komáromnál. A polgármester tájékoztatása szerint a mobilgátak segítségével megbirkóznak ezzel a vízszinttel.

A vízgazdálkodási vállalat megkezdte a mobilgátak kihelyezését, de több helyen csak előkészítették a záró elemeket, amennyiben szükségesek lesznek. A Duna kiléphet medréből, de Komáromban ez előreláthatólag nem okoz nagyobb gondot. Egyes városrészekben (Őrsújfalu) lehetnek vízparti területek, amelyek részben víz alá kerülnek. Komáromban az ártérben található épületekhez juthat be a víz, de a gátfal védi a várost. Az ártérben található épületeknek saját árvízvédelmi terve van, megtették az előkészületeket.

írták Komárom városának közösségi oldalán.

Jelenleg harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a városban. A Duna vízszintje hétfőn 17 óra előtt elérte az 597 centimétert, és tovább emelkedik.

Hírdetés

A bősi gátakat megnyitották, fokozatosan engedik tovább a vizet. A Vágon található gátakon keresztül is engedik a vizet, de egyelőre ez nem jelent veszélyes helyzetet. Mivel 11 évvel ezelőtt a Duna 889 cm-en tetőzött Komáromnál így a most előrejelzett magasság nem jelent kiemelt veszélyt a városra. A másodfokú készenlét hétfő reggel lett kihirdetve. Az adatokat 4 óránként frissítik, ezért változhatnak az előrejelzések. Az illetékesek felhívják a lakosok figyelmét a számokkal kapcsolatosan, hogy a kik a Duna állását Komáromnál a magyarországi oldalakon (magyarországi adatokat) figyelik, ott más számokat találnak, mivel a víz szintjét máshoz mérik és a készültségi szint ek határértékei is mások. Az itteni szervek az SHMÚ adataira támaszkodnak.

fogalmaztak a város közösségi oldalán.

A 2013. júniusi árvíz idején Komáromnál elérte a Duna vízszintje a 887 centimétert. Bár helyenként apró, szivárgó repedések voltak a betongáton a víz nem szakította át.

teraz.sk, Körkép.sk

Vízhelyzet Bősön és a Csilizközben – Így emelkedett a Duna vízszintje hétfőn a Bős alatti falvakban – képek


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »