Pentagon: Patthelyzet várható Ukrajnában

Pentagon: Patthelyzet várható Ukrajnában

Ukrajnának és Oroszországnak sincsenek meg a katonai eszközei ahhoz, hogy jelentős offenzívát indítsanak egymás ellen, ésa kettejük között zajló háború holtpontra juthat. Erre a következtetésre jutott az amerikai védelmi minisztérium (DIA) hírszerzése. A DIA jelentés a június végéig tartó három hónapos időszakot fedi le.

A jelentés szerint Ukrajnának továbbra sincs annyi lőszere mint Oroszországnak, amely naponta 10 000 tüzérségi lövedéket tud kilőni. Az ukrán erők elegendőek a védelmi műveletekhez, de még legalább hat hónapig nem tudnak nagyszabású ellentámadást indítani. Oroszország ezzel szemben olyan stratégiát választott, hogy kimerítse a támadott országot, és képes fenntartani a hadserege által elfoglalt ütközőzónát. Nincs azonban elég ereje ahhoz, hogy „mélyebb előretöréssel fenyegesse a maga részéről az ukránok által ellenőrzött területet, például Harkovot” – közölte a védelmi hírszerző ügynökség.

Hírdetés

A DIA jelentése a június végéig tartó három hónapos időszakot fedi le, vagyis azt az időt, amikor az Egyesült Államok Kongresszusa több hónapos késlekedés után újabb, 61 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának. Az ukrán hadsereg azóta meglepetésszerű behatolást hajtott végre az orosz Kurszk régióban, légiereje pedig megkezdte a nyugati szövetségesek által szállított F-16-os vadászgépek használatát.

Az amerikai katonai hírszerzés a jelentésben kiemeli, hogy Ukrajna sikeresen használja az Egyesült Államok által szállított ATACMS rakétákat. Ezek a megszállt ukrán területeken belüli támadások során kerültek felhasználásra, ahol az orosz hadsereg lőszert tárol és helikoptereket parkoltat. Az ezekkel a rakétákkal végrehajtott ukrán csapás elsüllyesztett egy orosz korvettet, Ukrajna pedig az orosz légvédelmet is megtámadta velük a megszállt Krím-félszigeten, megsemmisítve több korszerű S-400-as rendszert. Emiatt Oroszország kénytelen volt megerősíteni légvédelmi rendszereit a Krím-félszigeten, ahol például a legfejlettebb S-500-as rendszereit telepítette a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő krími híd védelmére – közölte a DIA.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »