Jövőre 816 euróra emelkedik a minimálbér

Jövőre 816 euróra emelkedik a minimálbér

Jövőre 816 euró lesz a minimálbér. Ezt Erik Tomáš szlovák munkaügyi, szociális és családügyi miniszter jelentette be a háromoldalú találkozó után. Leírta, hogy a négyórás egyeztetés során a szociális partnerek nem egyeztek meg a minimálbér mértékében, ezért az érvényes automata szerint határozták meg, ami jelenleg az átlagbér 57 százaléka.

A munkaügyi miniszter ugyanakkor hozzátette, ha már 60 százalékon állna az automata, a minimálbér becslések szerint 858 euró lenne. A munkaügyi minisztérium a benyújtott törvényben ezt a változtatást javasolja, amelyet november közepéig szeretne elfogadtatni.

Amennyiben a parlament elfogadja ezt a módosítást, akkor 2026-ban a minimálbért már új módon, az átlagbér 60 százalékában határoznák meg. Ebben az esetben ez 920 eurót, 2027-ben pedig 970 eurót jelentene.

„Figyelembe vettük a munkáltatók megjegyzéseit is ezzel a törvénnyel kapcsolatban. A munkáltatók két esetben is el tudnák képzelni, hogy elfogadják ezt a jogszabályt. Először is, ha a minimálbér fokozatosan emelkedne, mondjuk évente egy százalékkal 60 százalékig” – árulta el Tomáš.

Hírdetés

Második feltételként a munkáltatók azt szabták meg, hogy a törvény tegye lehetővé, hogy a szakszervezetek vállalati szinten a törvény által megengedettnél alacsonyabb pótdíjakról állapodjanak meg a munkáltatóval. A Szlovák Köztársaság Szakszervezeti Szövetsége (KOZ SR) és a Szlovákiai Közös Szakszervezetek (SOS) nem értett egyet ezekkel a feltételekkel.

„Számunkra elfogadhatatlanok ezek a feltételek, az átlagbér 60 százalékának megfelelő minimálbért szeretnénk elérni, és fenntartani a jelenlegi prémiumokat” – mondta Monika Uhlerová, a Szlovák Köztársaság Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

A sajtótájékoztatón a munkaügyi miniszter arról is tájékoztatott, hogy a következő vitapont a szociális szolgáltatásokról szóló törvény volt. Ezzel 100-ról 200 euróra emelik a fogyatékkal élő gyermekek ápolási díját, és a jelenlegi 30 napról évi 360 órára változtatják a tehermentesítő szolgálatok rendszerét. „Ezzel a törvénnyel igyekszünk javítani a fogyatékos gyermekek ellátásán, és megkönnyíteni szüleik ellátását” – zárta gondolatait Tomáš.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »