Egy győri székhelyű vagyonvédelmi cégcsoport is érintett lehet a volt győri rendőrkapitány korrupciós ügyében – a nyomozó ügyészség büntetőjogi intézkedést rendelt el négy patentes társasággal szemben

Egy győri székhelyű vagyonvédelmi cégcsoport is érintett lehet a volt győri rendőrkapitány korrupciós ügyében – a nyomozó ügyészség büntetőjogi intézkedést rendelt el négy Patent céggel szemben

2023. szeptember 1-jén a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség őrizetbe vette a győri rendőrkapitányt, Váczi Andrást, majd kevéssel később egy másik, ugyancsak a Győri Rendőrkapitányság állományába tartozó magasrangú rendőrtisztet is. Mindkét férfit hivatali bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg és letartóztatták. Váczi 8 hónapot töltött rácsok mögött, azóta – ahogy volt rendőri vezető társa is – bűnügyi felügyelet alatt áll. Az elmúlt időszakban a bűnügy egyre szélesedett, jelenleg már több mint húsz személyt gyanúsítanak a nyomozó ügyészek különböző bűncselekmények elkövetésével. Az eljárás során képbe került egy győri székhelyű, vagyonvédelemmel, biztonságtechnikával és távfelügyelettel foglalkozó cégcsoport is.

A Privátkopó bűnügyi portál értesülése szerint a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség 2024. március 19-én büntetőjogi intézkedést rendelt el a győri székhelyű Patent cégcsoport négy társaságával szemben. Az érintett cégek: a Patent Őr Zrt. (vezérigazgató: Kocsis Róbert), a Patent Védelem Security Kft. (ügyvezető: Bauer László), a Patent Távfelügyelet Kft. (ügyvezető: Fekete Csaba István), valamint a Patent Biztonságtechnika Kft. (ügyvezető: Horváth László). A cégcsoport – az évi többmilliárdos árbevétele alapján – a nyugat-magyarországi régió meghatározó vagyonvédelmi-biztonságtechnikai szereplője.

A nyomozást, amelyet eredetileg „a hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntette” gyanújával rendeltek el, a nyomozó ügyészek később kiterjesztették „a hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettének”, valamint „a folytatólagosan elkövetett befolyás vásárlása bűntettének” felderítésére is. Így került a látókörükbe a Patent cégcsoportba tartozó négy vállalkozás is.

Hírdetés

A büntetőjogi intézkedés számos korlátozó következménnyel jár, így például az intézkedés hatálya alatt álló társaság nem adható el, új tulajdonos nem vonható be a cégbe, hitellel nem terhelhető meg a vállalkozás, osztalék nem fizethető ki a tulajdonosoknak, illetve közbeszerzési pályázatokon sem indulhat. A vonatkozó törvény szerint amennyiben természetes személy gyanúsítottal szemben elrendelt nyomozás során adat merül fel arra, hogy az érintett céget bűncselekmény elkövetésére használták, a jogi személlyel szemben sor kerülhet büntetőjogi intézkedés alkalmazására.

A Privátkopó bűnügyi portál megbízható forrásból származó információja szerint a Patent cégcsoportba tartozó társaságok – a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség gyanúja szerint – a volt győri rendőrkapitány és rendőri vezető társa ellen indult korrupciós büntetőügyben érintettek.

A bűnügyi portál több alkalommal kereste a Patent cégcsoportot, azonban nem érkezett reakció a bűnügybe keveredett vállalkozásoktól, nem cáfolták a Privátkopó azon információját, amely szerint a társaságokkal szemben elrendelt büntetőjogi intézkedés a volt győri rendőrkapitány vesztegetési ügyével van összefüggésben.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte a lappal, hogy „a Győri Regionális Nyomozó Ügyészségen folyamatban lévő eljárással kapcsolatos megkeresésére  a nyomozás érdekeire figyelemmel válasz nem adható”.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »