Brüsszel megint Muskot zsarolja, mindenképp cenzúrát követel az X-en

Brüsszel megint Muskot zsarolja, mindenképp cenzúrát követel az X-en

Folytatódik Brüsszel cenzúra-hadjárata. Thierry Breton, az EU belső piackért felelős uniós biztos megfenyegette Elon Muskot, az X közösségi platform működtetőjét. A fenyegetés nem sokkal azután látott napvilágot, hogy a The Guardian brit baloldali lap Elon Musk börtönbe zárását követelte az X hírfolyamának tartalma miatt, és maga Musk épp egy napja tette közzé a Donald Trump volt amerikai elnökkel, jelenlegi republikánus elnökjelölttel készített interjúját. Breton Emmanuel Macron francia elnök közeli embere, amit ezúttal úgy kell értelmezni, hogy a Trumppal lövészárokháborút folytató bankárok és tőzsdespekulánsok meghosszabbított keze.

Breton hivatalos levélben szólította fel Muskot, hogy tartózkodjon a „káros” tartalmak terjesztésétől, mint amilyen a Trump-interjú volt, vagy a brit tüntetéshullámról szóló információk.

Magyarul tehát az uniós biztos azt kéri az X tulajdonosától, hogy korlátozza a Brüsszel által szent tehénként védett migrációt negatívumként bemutató tények terjesztését.

Nagy-Britanniában országos tömegtüntetés-hullám indult, miután egy bevándorló hátterű afrikai fiatal halálra késelt három 6-10 év közötti kislányt egy tánceseményen, öt másik gyereket pedig súlyosan megsebesített.

A brit eseményeket a mainstream sajtó természetesen a szélsőjobbra húzza rá, ám annál jóval szélesebb rétegeket szólított meg. A migrációval szembeni fellépés komolyságát jól mutatja, hogy az egykor egymást gyilkoló lojalista protestánsok és az ír katolikusok együtt vonultak a tüntetésen az illegális bevándorlás ellen tiltakozva.

A karhatalom alig beszél a migránsbűnözésről és a halott gyerekekről, helyette a migránsokat, muszlimokat nevezi meg áldozatként. Beszédes, hogy kedden  több 12 éves kölyköt ítéltek el „szélsőjobboldali zavargásért”. Itt emeljük ki, hogy közben a fiatalkorú, migránshátterű bűnözőkkel a hatóságok nem tudnak vagy nem akarnak mit kezdeni. 

Hírdetés

Miért probléma az X?

A fentiek fényében nem meglepő, hogy az EU igyekszik tényeket elhallgatni az eseményekről. A Facebookkal és a Youtube-bal már megállapodtak, és az ő hírfolyamaikat már „független szakértők” (értsd: progresszív aktivisták) ellenőrzik és cenzúrázzák.

Az X azonban nem állt kötélnek. Breton ezért nemrég megzsarolta Muskot, majd titkos alkut ajánlott Musknak. Az EU ugyanis vizsgálatot indított mondvacsinált okokból az X ellen. Breton ezt követően azt az ajánlatot közölte Muskkal, hogy ha hajlandó cenzúrázni a progresszív aktivisták által az X hírfolyamait, akkor nem büntetik meg.

Musk azonban nemet mondott, sőt, az egész sztorival kitálalt a nyilvánosság elé. Brüsszel azonban nem állt le.

Most Breton azt követeli, hogy az X vesse alá magát az EU által elfogadott digitálist szolgáltatásokról szóló rendeletnek (DSA), ami idén lépett hatályba. Mivel Brüsszel (a jogállamisági klauzulákhoz hasonlóan) azt magyaráz bele a szerződésbe, amit épp politikailag célravezetőnek tart, egy újabb zsarolásról van szó, amit Breton nem nagyon rejtett véka alá.

Kijelentette ugyanis, hogy ha Musk nem engedelmeskedik és nem „működik együtt” az EU-val, akkor „bármilyen eszközzel fel fog lépni, ami szükséges az EU polgárainak védelme érdekében”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »