Magyarország technikai okokkal indokolja Szijjártó Baerbockkal való találkozójának lemondását

Magyarország technikai okokkal indokolja Szijjártó Baerbockkal való találkozójának lemondását

Nyitókép: SITA

Magyarország technikai, nem politikai okok miatt mondta le Szijjártó Péter külügyminiszterének hétfői budapesti találkozóját Annalena Baerbock német külügyminiszterrel, közölte ma a Reuters szerint a magyar Külügyminisztérium. A tervezett találkozó lemondását pénteken jelentette be a német diplomácia, amely megdöbbenésének adott hangot Budapest lépése miatt.

„A miniszter időbeosztásának előre nem látható változása miatt a Külügyminisztérium azt kérte, hogy a találkozóra egy későbbi időpontban kerüljön sor, remélhetőleg a közeljövőben”

– közölte ma a magyar diplomácia.

„Az ok pusztán technikai, nem politikai”

Hírdetés

– tette hozzá a közlemény.

Berlin „meglepetését” fejezte ki amiatt, hogy a tervezett időpont előtt egy nappal mondta le Magyarország a találkozót.

Németország szerint „komoly és őszinte” megbeszélésre van szükség, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A Kreml vezetőjének parancsára Oroszország 2022 februárjában nagyszabású katonai inváziót indított Ukrajna ellen, amelyet a nyugati országok támogatnak védelmében.

Orbán moszkvai látogatása kritikát váltott ki az Európai Unió legfelsőbb képviselőitől, amelyet Magyarország ebben a félévben elnököl. A huszonhét tagország diplomácia vezetője, Josep Borrell hangsúlyozta: kétoldalú, uniós felhatalmazás nélküli látogatásról van szó. Az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen is bírálta az utat, miszerint a „békítés”, azaz az engedmények vagy a megbékélés politikája nem állítja meg Putyint.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »