Pamplonában megkezdődtek a Szent Fermin napok – Vasárnaptól indul a bikafuttatás

Pamplonában megkezdődtek a Szent Fermin napok – Vasárnaptól indul a bikafuttatás

Nyitókép: SITA

Az észak-spanyolországi Pamplona városában megkezdődtek a kilencnapos Szent Fermin napok. Az ünnepség elsősorban a hagyományos bikafuttatásról ismert.

Ilyenkor tradicionális fehér ruhában, piros sállal a nyakában emberek ezrei töltik meg délben a helyi városháza előtti teret, hogy részt vegyen az ünnepséget hivatalosan elindító tüzijátékon.

Hírdetés

A középkorba nyúló pamplonai ünnepségek Ernest Hemingway A nap is felkel című, 1926-ban megjelent regényének köszönhetően váltak világszerte ismertté. Fermínt évente több tízezer külföldi turista keresi fel, az állatvédők tiltakozása ellenére. Az ünnepség részét képezik a koncertek és vallási körmenetek, ahol hagyományosan rengeteg bort isznak.

Az egyes napok fénypontja azonban egyértelműen az összesen hat bikával való futás, amely reggel 8.00-kor kezdődik. Hagyományosan több százan vesznek részt a nagyjából három perces futáson a belváros szűk utcáin. A kifutótól egy 850 méternél rövidebb útvonal vezet a város bikaviadal-arénájáig, ahol esténként bikaviadalok alkalmával vágják le az állatokat.

Az idei első futamra vasárnap délelőtt kerül sor. Évente több tucat ember sérül meg az ilyen futásokon, általában az esések okozzák a sérüléseiket, vagy eltapossák vagy felnyársalják őket a bikák szarvai, melyek azonban a komolyabb sérüléseket megakadájozandó, le vannak tompítva. A múltban több haláleset is történt.

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »