Csütörtökön ismét sztrájkolnak a közmédia alkalmazottai

Csütörtökön ismét sztrájkolnak a közmédia alkalmazottai

Csütörtökön sztrájkba lépnek a közmédia dolgozói, így tiltakoznak a kormány azon javaslata ellen, amely alapjaiban szervezi át az egész RTVS-t, létrehozva az új STVR-t.

A sztrájkkal egybekötött tüntetésre csütörtökön délután 14:30-kor kerül sor, a tiltakozók a közrádió épületétől vonulnak majd a parlament elé. Várhatóan pont ebben az idősávban szavaz majd a parlament a közmédia-törvényről.

A Štandard szlovák konzervatív hírportál értesülései szerint a sztrájk korlátozott lesz, a tüntetés lezárultával az RTVS alkamazottai visszatérnek a munkájukhoz.

Hírdetés

A parlament csütörtökön reggeltől tárgyalja a közmédia-törvényt, a szavazásra valamikor a délután második felében kerül majd sor. Az RTVS alkalmazottai legutóbb június 10-én tüntettek és sztrájkoltak, akkor a Szlovák Nemzeti Felkelés terén, nagyjából 150-en vettek részt a demonstráción.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a közmédia átalakítása benne volt a levegőben már a tavalyi előrehozott választások másnapján. Az RTVS műsorvezetői és szerkesztői nagyon komoly politikai részrehajlást mutattak a műsorokban, módszeresen emelték ki a progresszív pártok narratíváit, és a vitaműsorokban pedig folyamatos volt a kettős mérce alkalmazása nem az orosz-ukrán háború kapcsán, de a belpolitikai kérdésekben is.

Fontos kiemelni, hogy a kormány által tervezett változtatások valamivel elfogadhatóbbak, mint az eredeti tervük volt, ahol egy kvázi cenzori testületet is létre akartak hozni. Az átalakítás alapvető célja azonban ugyanaz, mint 2010-ben, mikor Iveta Radičová kormánya (az SaS unszolására) az STV-ből RTVS-t csinált: ahogy akkor, most is a közmédia főigazgatójának elmozdítása a prioritás. Az ő mandátuma elvileg csak 2027-ben járna le…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »