Sóhivatalok

Nagy szívességet tett nekünk az USA.

Nyílt határozatban mondta ki az amerikai törvényhozás: a Nemzetközi Büntetőbíróság egy hatalom nélküli, nevetséges sóhivatal.

Persze a Nemzetközi Büntetőbíróság is megtette a magáét: óvatlanul nem csak Amerikának nem tetsző emberek ellen hozott döntéseket, hanem Amerikának tetszők ellen is. Hatalmas hiba volt. Amerika azt meg nyilván nem reagálhatja, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság néha jó, néha rossz.

Hírdetés

Eleve az egész nemzetközi büntetőbíráskodás koncepciója torz. A korábbi, normálisabb korokban az volt a szokás, hogy zajlottak háborúk, majd a győztesek győztek, a vesztesek vesztesek, aztán mindenki hazament, de senki se rendezett kirakatpereket aztán a vesztesek ellen.

Aztán a nürnbergi precedens alapozta meg azt az abszurd gyakorlatot, hogy nem elég, hogy a vesztesek vesztesek, még cirkuszi koncepciós pereket is kell ellenük rendezni, minden hagyományos jogelvet eldobva.

Jó lépés amit az amerikai Kongresszus tett most: még egy ütés az egész „Nemzetközi Büntetőbíróság” nevű sóhivatal mocskos pofájára.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »