A németek egy nagy pofont adtak Scholznak és kormányának

A németek egy nagy pofont adtak Scholznak és kormányának

A kormány „közlekedési lámpája” (a hagyományos pártszínekre utaló ún. szemaforkoalíció: piros (SPD), sárga (FDP) és zöld (B’90/Grüne) fekete-fehérre váltott – írja a Bild az európai parlamenti választások eredményéről szóló kommentárjában, amelyben Olaf Scholz kancellár kabinetjének pártjai totális bukást szenvedtek.

Jan Schäfer kommentátor szerint a németek nagy többségének elege van a kormányból. Ez egy pofon a kancellárnak és különösen a Zöldeknek – írja a Focus honlapja.

A kormányban mindenki csak magáért és a pártjáért küzd. A milliókat égető problémákat viszont nem, vagy csak félgőzzel oldják meg. A migrációs politika a legjobb példa erre. Az AfD teljesítménye ezért nem meglepő, és aggodalomra ad okot.

Hírdetés

A választók egyértelmű üzenetet küldtek Scholznak, Habecknek és Lindnernek: Változtatniuk kell a migrációval, a gazdaságpolitikával és az éghajlatvédelemmel kapcsolatos politikájukon. Ezt hívják „újrakezdésnek”. Mivel azonban a kormánykoalíciónak valószínűleg nem lesz elég ereje vagy megértése egy ilyen újrakezdéshez, nincs más megoldás, mint előrehozott választásokat tartani.

Ulrich Reitz a Focus honlapján hasonló szellemben kommentálja a helyzetet. Az EP-választás eredménye felszínre hozta a kormánnyal, különösen a Zöldekkel szembeni elégedetlenséget. Ez így nem mehet tovább – írja Reitz kommentárjában. A kancellártól cselekvést követelnek.

A CDU/CSU részéről vannak olyan hangok, amelyek bizalmi szavazást követelnek. Emmanuel Macron francia elnök már lépett és új választásokat írt ki. Nem kellene-e Scholznak is ezt tennie? Kérdezi egy kommentelő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »