Hétfőn indul a Több mint szomszéd idei rendezvénysorozata

Hétfőn indul a Több mint szomszéd idei rendezvénysorozata

Június 10-e és 16-a között tizedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Liszt Intézet Pozsony – Magyar Kulturális Központ szervezésében a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban.

A hétfőtől vasárnapig tartó rendezvénysorozat részeként balett- és színházi előadással, fotókiállítással, szimpóziummal, koncertekkel és sok más eseménnyel készülnek a szervezők a magyar kultúra iránt érdeklődők számára. A hetet háromnapos szabadtéri zenei és gasztronómiai fesztivál, valamint kézműves vásár zárja Pozsony Fő terén.

Annyi változás van az előző Több mint szomszéd előző években megvalósított rendezvényeihez képest, hogy idén nem a Hviezdoslav téren, hanem Pozsony központi terén, a Fő téren valósul meg a rendezvénysorozat fesztiválrésze”

– fogalmazott portálunknak Venyercsan Pál, a Liszt Intézet igazgatója, hozzátéve, ennek kizárólag szervezési okai vannak.

Mint mondta, idén is nagyon sokszínű programmal készülnek. „Minden évben próbálunk valamilyen újdonságot behozni, idén is számos program lesz, de a hagyományos sokszínűség jellemzi a rendezvénysorozatunkat most is.

Több gyermekprogramunk is lesz, tehát napközben is várják majd a rendezvényeink a térre látogatókat”

– mondta az intézetigazgató. Hozzátette, gasztro- és kézművesvásár idén is lesz, és egy attrakcióval is készülünk, egy nagy ezer literes kondérban szegedi halászlé készül majd, amit meg lehet kóstolni.

A Több mint szomszéd keretén belül idén is több koncert lesz.

Hírdetés

Pénteken a Karthago együttes 45 éves jubileumi koncertjére várjuk az érdeklődőket, az együttes jubileumi koncertjével tehát egy nappal korábban mutatkozik be Pozsonyban, mint Budapesten. Ezenkívül hagyományosan, ahogy már megszoktuk, operett is lesz idén is”

– fogalmazott Venyercsan Pál. Mint mondta, lesznek szlovákiai magyar és magyarországi zenekarok is, szombat este pedig Kovács Kati lép fel koncertjével Pozsonyban a Több mint szomszéd színpadán.

A rendezvénysorozat a hagyományoknak megfelelően az első négy napon beltéri programokkal, az utolsó három napon pedig már kültéri rendezvényekkel jelentkezik.

Mi lesz a program?

Június 10-én, hétfőn a Győri Balett Anna Karenina című előadását láthatja a közönség 19 órától az Új Színpadon, amely tulajdonképpen az idei Több mint szomszéd nyitó rendezvénye lesz.

Június 11-én, kedden 17 órától a Liszt Intézet földszinti termében kerül sor a Capa, a világhírű fotós című színi előadásra, majd ezt követően 18.30 órakor kerül sor Capa fotográfiáit felvonultató tárlat megnyitójára, amelynek címe Minél közelebb.

Június 13-án, csütörtökön 10 órai kezdettel immár hagyományosan a Magyar – Szlovák Üzleti Fórum című zártkörű szakmai rendezvénynek ad otthont a Több mint szomszéd. 18 órai kezdettel pedig a Pozsonyi Kifli polgári társulás Civil kurázsi című pop-up kiállítását tekintheti meg a nagyérdemű az Óvárosháza udvarán.

Június 15-én, szombaton 15.30-kor a Pósfa zenekar népzenei koncertjével indul a vigadalom, majd 17.30.kor az Infinity Neoton Show könnyűzenei koncertnek örülhetünk. Az estet 20 órai kezdettel Kovács Kati koncertje zárja.

Június 16-án, vasárnap 13 órai kezdettel kerül sor a Szlovák és magyar fúvószenekarok koncertjére, amelyen fellépnek a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erői Katonazenekara és a MH Szentendre Helyőrségi Zenekar. 14 órától a Laposa Julcsi Band népzenei koncertre, majd 15.40-től a Szilárd Piano Projektre kerül sor. 16.45-től a Golddies régi idők slágereit élvezhetjük.

Péntektől vasárnapig kerül sor a gasztronómiai és kézműves vásárra. A rendezvénysorozat felett Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere vállalt védnökséget.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »