Macron Mirage 2000-es vadászgépeket ad Ukrajnának

Macron Mirage 2000-es vadászgépeket ad Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000 típusú vadászgépeket ad át Ukrajnának és elkezdi a pilóták kiképzését is. Erről Emmanuel Macron francia elnök beszélt csütörtökön.

Macron kijelentése szerint a pilóták kiképzése Franciaországban zajlik majd.

Azt egyelőre nem tudni, hány ilyen típusú gépet adna át Ukrajnának és mikor. Zelenszkij ukrán elnök, aki a normandiai partraszállás évfordulója alkalmából látogatott Franciaországba, már nyáron meg akarja kezdeni az ukrán pilóták kiépzését.

Macron szerint a pilóták fél éves kiképzésen esnének át, „így már az év végén bevethetővé válnak”.

Körkép-vélemény:

Hírdetés

Tegyük hozzá, hogy a szakértők szerint fél éves kiképzés ugyan elég arra, hogy a pilóta megtanulja kezelni a gépet és a fegyverrendszert, de biztosan nem elég arra, hogy a gépeket kötelékben, más fegyvernemekkel összehangolva, háborús körülmények között hatékonyan tudják alkalmazni. A pilóták minimumkiképzése rendszerint másfél-két évet vesz igénybe. Macron és Zelenszkij kijelentése inkább a politikai PR része, hiszen valamit muszáj volt bejelenteni, ha már Zelenszkij Franciaországba érkezett…

Macron, aki nyugati „kiképzőtiszteket és tanácsadókat” akarnak küldeni Ukrajnába, arról is beszélt, hogy Ukrajna már kérte a nyugati szövetségeseit, hogy küldjenek ilyen katonákat támogatásul.

Körkép-vélemény:

Itt megjegyezzük, hogy a vietnami háború is amerikai „tanácsadók”, majd „kiképzők” odaküldésével indult…

Franciaország 4500 ukrán katona rövid időn belül történő kiképzését helyezte kilátásba.

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »