Törökország belépne a BRICS közösségébe

Törökország csatlakozni kíván a BRICS-hez, és ezt a kérdést várhatóan a szövetség minisztereinek találkozóján fogják megvitatni Nyizsnyij Novgorodban. Ezt a kijelentést tette Hakan Fidan török ​​külügyminiszter, aki hamarosan Kínában látogat. Erről a tvbrics.com adott hírt a South China Morning Post (SCMP) nyomán.

tvbrics.com

„Természetesen szeretnénk a Brics tagja lenni, meglátjuk, hogyan alakul az idén” – jelezte le a török politikus.

Hakan Fidan folytatja a diplomáciai tárgyalásokat

Hírdetés

Fidan – trt

A CCG rendezvényen Fidan azt mondta, már alig várja, hogy részt vegyen a mechanizmus jövő heti oroszországi ülésén, ahol a Brics-országok – Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika, Irán, Egyiptom, Etiópia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok – külügyminiszterei is részt vesznek. Oroszország nyugati részén, Nyizsnyij Novgorodban találkoznak az októberi kazanyi csúcstalálkozó előkészítéseként.

Azon a találkozón várhatóan Törökország BRICS-csatlakozásának lehetősége lesz az egyik napirendi téma.

„Látjuk a potenciált a BRICS-ben” – tette hozzá az ankarai külügyér.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS-országok iránt.

2023 augusztusában hat új tagot, köztük Argentínát hívtak meg a csoportba, de ez az állam december végén visszautasították a csatlakozást. Öt új tag – Egyiptom, Etiópia, Irán, Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek – 2024. január 1-jén kezdte meg teljes jogú BRICS-tagságát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »