Peszektergenyére ért a Digitális Agrárakadémia Plusz fórumsorozata

Peszektergenyére ért a Digitális Agrárakadémia Plusz fórumsorozata

2024. május 30-án a Lévai járásban fekvő Peszektergenyén, a Palik Családi Pincészet és a Biocentrum Kft. székhelyén folytatódott a Digitális Agrárakadémia Plusz fórumsorozata. A szakmai fórumok Szlovákiában a Cibus Hungaricus Alapítvány, valamint a Gazda Polgári Társulás közös szervezésében valósulnak meg.

Magyarország Kormánya 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (DAS). A DAS kiemelt projektje a Digitális Agrárakadémia Plusz (DAA+), melynek célja a termelők felkészítése a digitális megoldások alkalmazására, az adatok gyűjtésére és felhasználására. A DAA+ az ismeretterjesztés eszközeivel segít eligazodni a digitális megoldások között, megtervezni a termelőknek a saját gazdaságuk digitális átállását, kiválasztani és használni a valóban hatékony megoldásokat.

Hírdetés

A szakmai fórumok célcsoportjai a szlovákiai magyar agrárvállalkozók, szakmai oktatási intézmények hallgatói és szakmai szervezetek tagjai.

A rendezvény folyamán bemutatták a Digitális Agrárakadémia Pluszt, szót ejtettek a digitális eszközökkel megvalósuló célzott növényvédelemről, a dróntechnológiákról az agrárgazdálkodásban, a műholdas távérzékelésről a precíziós gazdálkodásban, az ún. Sencrop digitális agrometeorológiai adatgyűjtő rendszerről a gyakorlati növénytermesztés döntéshozatalában, a drónos permetezési megoldásokról egy ökológiai alapú gazdálkodásban, továbbá különböző gyakorlati bemutatókat is tartottak, valamint részletezték a műholdas megfigyelésen alapuló helyspecifikus szántóföldi növénytermesztés gyakorlati tapasztalatait és a térinformatikai rendszerek használatát a gazdálkodási gyakorlatban.

A szakmai előadók között jelen volt Varga Péter okleveles kertészmérnök, a karvai Kereskedelmi, Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskola igazgatója, a Gazda Polgári Társulás elnöke, valamint a DAA+ képzések és tananyagfejlesztés szlovákiai koordinátora, tananyagszerkesztője, Czíria Kornél okleveles geoinformatikus, a Skymaps s.r.o. szlovákiai képviselője, a DAA+ képzések és tananyagfejlesztés szlovákiai munkatársa, Narancsík János okleveles agrármérnök, a precíziós gazdálkodás üzemmérnöke, a DAA+ képzések és tananyagfejlesztés szlovákiai munkatársa, Csigó György Tamás értékesítési vezető és Palík László okleveles agrármérnök, a Palik Családi Pincészet és a Biocentrum Kft. tulajdonosa.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »