Sztyefancsuk elutasította Putyin szavait: Zelenszkij márpedig legitim elnök

Sztyefancsuk elutasította Putyin szavait: Zelenszkij márpedig legitim elnök

Az ukrán parlament (Verhovna rada) elnöke, Ruszlan Sztyefancsuk kedden elutasította Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentéseit, aki szerint ma már az ukrán parlament és házelnök birtokolja az egyetlen legitim hatalmat Ukrajnában, mivel Volodimir Zelenszkij elnök hivatali ideje május 20-án lejárt.

Sztyefancsuk az Alkotmány azon pontjára hivatkozik, ami kimondja, hogy az ukrán elnök hivatali ideje az új elnök beiktatásával ér véget. Szerinte ezt hívják a Nyugaton a hatalom folyamatosságának.

Ezzel azonban nehéz eloszlatni minden kétséget, mert az ukrán alkotmány egy másik pontja azt mondja ki, hogy az ukrán elnök hivatali ideje öt évre szól – és nem többre.

Hírdetés

Körkép-vélemény:

Mi azért hozzátesszük, hogy az ukrán Alkotmány ebben a kérdésben nem elég egyértelmű ahhoz, hogy a politika ne erőszakolja meg az egyes passzusokat tetszése szerint. Tény, hogy a háború miatt Ukrajnában nem lenne egyszerű választásokat tartani, és ha tartottak is volna – amit Zelenszkij nem akart – biztosan lettek volna olyanok a politikában, akik kétségbe vonták volna a választások eredményét arra hivatkozva, hogy az elszakított területeken, a fronton és a külföldön lévők nem tudtak szavazni. De talán még ennél is fontosabb dilemma, hogy ha ma valami csoda folytán lenne hajlandóság ukrán részről is tárgyalni az oroszokkal, ezt a tárgyalást  és az esetleges megállapodást Zelenszkij kérdéses legitimitása miatt könnyedén kétségbe vonhatják a háború folytatását szorgalmazó politikai erők.

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »