Hazamennének

A cikk fő mondása: „A kinti jövedelem nagyjából kétharmadát biztosító hazai pozíció lenne a legfontosabb tényező, amiért a külföldön dolgozó magyarok megfontolnák a hazatérést.„.

Fordítsuk ezt le magyarra! Mivel a magyar árszint kb. a nyugati kétharmada, ez azt jelenti: akkor mennének haza, ha ugyanazt a jövedelmi szintet élvezhetnék. Azaz: a kitántorgás egyetlen értelmezhető oka a magyar életszínvonal elmaradása a nyugatitól.

S mégis: a ballib narratíva máig megy, mintha tényleg Zorbán miatt nem lenne nyugati életszínvonal Magyarországon. Mert „urambátyám”, meg „korrupció”, meg „feudalizmus”, meg „diktatúra”, meg „nem igazi piac” és „oligarchák”, miközben egyik se igaz.

Alapvetően az ok az, hogy 2010 óta Orbán van, így nincs összehasonlítási alap, így a hamis narratíva hiteles képes maradni.

Hírdetés

Bulgáriában sokáig ugyanez ment: a baloldal szerint a jobboldali kormány miatt van kitántorgás, a jobboldal szerint meg a baloldali kormány miatt. Miután minden oldal sokszor volt kormányon, a szöveg lassan eltűnt, mindenki meglátta: semmi kapcsolat a kormány és kitántorgás között.

(Persze most leegyszerűsítettem, Bulgáriában csak 1989-2001 között volt baloldal-jobboldal ellentét, 2001-től ez megszűnt, de ez most nem releváns itt.)

Most már a bolgár vélemények két részre oszlanak. A butábbak szerint az egész politikai osztály, a mucsai nép, s a korrupció miatt nincs Bulgáriában nyugati életszínvonal. Az okosabbak szerint meg a világrend miatt, egyszerűen Bulgária nem lett meghívva a magállamok klubjába.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »