Szalézi ifjúsági evangelizációs zarándoklatot rendeztek Belaruszban

Szalézi ifjúsági evangelizációs zarándoklatot rendeztek Belaruszban

A 22. Szalézi Ifjúsági Evangelizációs Zarándoklat (rövidítve: SMEP) június 25. és július 1. között zajlott Szmarhon és Budszlav között. Idén különleges volt a budszlavi fesztivál, amelyen részt vettek, hiszen a csodálatos ikon pápai koronával való megkoronázásának 25. évfordulóját ünnepelték. A szertartásra meghívták a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusát, Claudio Gugerotti bíborost is.

A zarándoklat június 25-én, vasárnap a belaruszi szaléziak regionális elöljárója, Pavel Shcharbitsky atya által celebrált szentmisével kezdődött.

A nyári zarándoklat témája ez volt: „Istent keresve”. Oleg Korolev rendtagot hívták meg előadónak, aki a zarándoklat megszervezését és felügyeletét is vállalta. A zarándokok hat nap alatt Oleg atyával a hallgatás és meghallgatás, Szűz Mária, az Eucharisztia, a szeretet, az irgalom és a szinodalitás témájáról elmélkedtek. Az egyes témák üzenetének jobb megértése érdekében a zarándoklat résztvevőit kiscsoportokba osztották, hogy megoszthassák egymással gondolataikat a nap folyamán elhangzottakról.

A zarándoklat lehetőséget nyújtott, hogy mindenki elgondolkozzon az életén, lelkileg és erkölcsileg megújuljon. A SMEP-zarándoklat nevében nem véletlenül jelent meg az evangelizáció szó: a fiatalok megosztották hitüket azokkal, akikkel útjuk során találkoztak. Mindennap vidám estéket rendeztek azokon a helyeken, ahol megálltak pihenni, a helyi lakosokat pedig mindig meghívták beszélgetni, táncolni, imádkozni és meghallgatni a zarándokok tanúságtételét.

Hírdetés

A zarándoklat utolsó napján az út minden gondolatát, örömét és aggodalmát, minden terhét a Budszlavi Szűzanya oltárához vitték. Ezen a napon Alexander Jasevszkij szalézi püspök, aki szintén tapasztalt zarándok, csatlakozott a csoporthoz.

Ebéd után a fiatalok dalokat énekelve vonultak be Budszlavba, ahol több ezer zarándoktársukkal találkoztak, akik az ország különböző pontjairól érkeztek az ország legnagyobb kegyhelyére.

Forrás és fotó: ANS-Smorgon/Szaléziak.HU

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »