Szerbia fegyverek és robbanószerek illetéktelen birtoklásával gyanúsítja a héten elfogott koszovói rendőröket

Fegyverek és robbanószerek illetéktelen előállításával, birtoklásával, hordozásával és kereskedelmével vádolja a szerbiai ügyészség azt a három koszovói rendőrt, akit szerdán fogtak el a szerbiai hatóságok.

A dél-szerbiai Kraljevo bírósága elrendelte az elfogottak letartóztatását, és nyomozást rendelt el ellenük.

A szerb belügyminisztérium tájékoztatása szerint a három, "állig felfegyverzett" koszovói rendőrt a szerb-koszovói határtól 1,8 kilométerre, Közép-Szerbiában fogták el, míg Pristina szerint a koszovói rendőröket nem szerb, hanem koszovói területen fogták el, vagyis nem a koszovói rendőrök hatoltak be Szerbia területére, hanem fordítva. A három rendőrt a szerb erők elrabolták, hiszen ők Koszovó területén tartózkodtak, és egy olyan utat ellenőriztek, amelyet a szerb bűnbandák csempészetre használnak – írta a koszovói belügyi tárca.

Hírdetés

Koszovóban május végén zavargások törtek ki, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. A helyi szerbek rátámadtak a NATO koszovói békefenntartó erőire (KFOR), amire válaszul a szövetség úgy döntött, hogy további 700 fővel megerősíti a KFOR-t.

Az egyébként is feszült helyzetet csak tovább fokozta, hogy kedden a pristinai hatóságok elfogtak egy szerb férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a KFOR elleni támadások fő szervezője volt. Ezt követően fogták el a szerbiai rendőrök a koszovóiakat.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a három rendőr szabadon bocsátását követelte, és azt mondta, elfogásuk egyértelműen a szerbiai agresszió jele. Aleksandar Vucic szerb elnök szerint viszont ismét a koszovói kormányfő provokál, Albin Kurti háborút akar kirobbantani.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »