Kína erős országként sem törekszik majd hegemóniára

Kína erős országként sem törekszik majd hegemóniára

Kína erős országként sem törekszik majd hegemóniára – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államelnök, amikor Pekingben pénteken fogadta Bill Gates amerikai milliárdost, a Microsoft alapítóját.

Kína nem akarja követni „az erős ország hegemóniára tör” régi útját, helyette más országokkal együtt a közös fejlődés elérésén dolgozik – hangoztatta Hszi Csin-ping a találkozón a kínai központi pártlap, a Zsenmin Zsipao beszámolója szerint.

Hírdetés

A kínai elnök utalt arra, jelenleg egy évszázada nem látott jelentős változások zajlanak az egész világon, e helyzetben Kína mindenekelőtt a saját problémáinak a megoldására összpontosít. Az 1,4 milliárd lakosú Kína hosszú távú stabilitása és tartós fejlesztése jelentősen hozzájárul a világ békéjéhez, stabilitásához és jólétéhez – állapította meg.

Hszi a Tiaojütaj állami vendégházban „régi barátként” üdvözölte Bill Gatest, aki pénteken egy a Bill & Melinda Gates Alapítvány közreműködésével alapított pekingi gyógyszerkutató intézetet keresett fel, ahol bejelentette annak további 50 millió dolláros támogatását.

Hszi és Gates legutóbb 2015-ben találkozott a Hajnan tartományi Boao fórum alkalmával. 2020 elején Hszi levelet írt Gatesnek, amelyben megköszönte neki és a Bill & Melinda Gates Alapítványnak segítő támogatását, beleértve azt az ötmillió dollárt, amit az ország koronavírus-járvány elleni küzdelmére kaptak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »