Hírsaláta

Hírsaláta

„MÚZEUM” LESZ AZ EZREDIK KILOMÉTER. Gőzerővel folyik a munka az észak-erdélyi autópálya Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közötti, 13,55 kilométeres szakaszán: a közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) közlése szerint a kivitelező Nurol (egy török cég) a munkálatok 82 százalékát végezte el, adottak tehát a feltételek, hogy júliusra végezzen a beruházással.

Ha így lesz, ezzel a szakasszal lépi majd át az 1000 kilométeres határt a romániai autópálya-hálózat. Csakhogy ez a jelképes sztráda egyelőre nem lesz használható, mert egyik végén sincs összekötve a meglévő utakkal, az autópálya kapcsolódó szakaszait pedig nem építi senki. (Maszol)

Hírdetés

ELHAJTOTTÁK A SÁTOROS CIGÁNYOKAT. A helyi és az országos rendőrség, illetve a csendőrség csapatai kísérték ki múlt kedden Gyulafehérvárról sátoros cigányok két csoportját, összesen több mint száz személyt. A kóboros szekereken és motoros járműveken élő romák – lovas kocsikkal és különböző állatokkal együtt – Gyulafehérvár két különböző területén táboroztak: egy nagyjából ötvenfős csoport a Maroson átívelő vasúti híd környékén – őket Nagyszeben irányába kísérték ki a hatóságok –, a másik, 50–60 főt számláló csoport pedig a körgyűrű környékén telepedett le, őket Kolozsvár felé terelték a fegyveres erők. A gyulafehérvári városháza szóvivője, Flaviu Buta szerint nem az a baj, hogy ott telepedtek le, az önkormányzat azért döntött a cigányok kitessékelése mellett, mert a gyerekeket és a nőket autókkal szállították be Gyulafehérvárra, hogy ott a város utcáin kolduljanak. (Krónika)

KELEMEN HUNOR TUD A LEGJOBBAN ROMÁNUL. „Egy tanárelnök nyolc­évnyi hivatalban töltött ideje után Romániát osztályismétlők, bukdácsolók, plagizálók uralják, és az állami intézmények, beleértve az igazságszolgáltatást is, keményen dolgoznak a tisztára mosásukon. Az ország jelenlegi vezetői közül pedig az RMDSZ elnöke az egyetlen, aki mind a nyelvtan, mind a kifejezések helyes használata szempontjából kifogástalanul beszél románul” – írja Ioana Ene Dogioiu a Spotmedia portálon, számba véve Klaus Iohannis államfő eredményeit. Felrója neki, hogy bár a Képzett Románia oktatásfejlesztési projekt volt a programjának az alappillére, mélyen retrográd oktatási törvényeket fogadnak el, amelyek gátolják a szabad és kritikus gondolkodást, elmélyítik a gazdag és szegény gyerekek közötti egyenlőtlenségeket, és fenntartják a korrupciót; megemlíti az általános tanügyi sztrájkot, amelyre 18 éve nem volt példa, illetve hogy Romániának az utóbbi 33 évben épp jelenleg a legalacsonyabb az oktatási költségvetése, valamint azt is, hogy az ország az EU-ban a harmadik helyen áll az iskolai lemorzsolódási arány tekintetében, és a diákok fele funkcionális analfabéta. (Transtelex)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »