Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Nógrádi György Kézdivásárhelyen

Sepsi Design Week 2023 Sepsiszentgyörgyön május 10–14. között tartják a kiállításokat, műhelymunkákat, előadásokat és divatbemutatót felsorakoztató Sepsi Design Hetet a dohánygyár épületében. A rendezvénysorozat ma 17 órától nyílik a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Partiumi Keresztény Egyetem Szimplán kortárs című kiállításával. A csütörtöki program a dohánygyárnál: 10 órától tárlatnyitás; 10–14 óráig Wieb Toys: 3D nyomtatás – műhelymunka; Partiumi Keresztény Egyetem: Sosemvolt mesék műhelymunka; 15 órától előadás: Partiumi Keresztény Egyetem – 3D vetítés; 17 órától kiállításmegnyitók (HU/RO): Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem (Kolozsvár) • Partiumi Keresztény Egyetem (Nagyvárad) • Budapesti Metropolitan Egyetem • Soproni Egyetem • KreaKids • Smart Hungary (Bukaresti Liszt Intézet) • Made in Háromszék • Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem (Bukarest); 17.30-tól kerekasztal-beszélgetés (HU/RO) Az egyetemek és a szakma találkozása: Merre tart a dizájn? címmel beszélgetnek az egyetemek képviselői és a helyi Prowood klaszter képviselője; 19 órától Porcsalmi Balázs előadása (HU): Dizájn a digitális világban; 20 órától előadás: Borkóstoló (HU) – Partiumi Keresztény Egyetem: Wine & Design;  21.30-tól tárlatzárás. Felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a műhelymunkákon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött. További információk a 0729 108 376-os telefonszámon.

Zene JAZZKONCERT. Baróton a művelődési házban ma 19 órától koncertezik a Sárik Péter Trió Jazzkívánságműsor magyarul címmel. A legnagyobb magyar slágerek jazzes feldolgozásai lesznek hallhatóak Falusi Mariann, Sárik Péter, Fonay Tibor és Gálfi Attila előadásában.

Kiállítás A SZÉKELY NEMZETI MÚZEUM kiállításai: Petőfi emlékezete és az 1848-as ereklyék Háromszéken; Erdély és Partium fazekassága. Válogatás 2021-es és 2022-es szerzeményekből; Gyufával kaszálunk. Hugyecsek Balázs képzőművész kiállítása a Lábas Házban. ♦ Legújabb kiadványaik megvásárolhatóak a Székely Nemzeti Múzeum Lábas Házban található könyvesboltjában – László Ferenc: Táj és tudomány. Válogatott írások a Székelyföld régészete és a művelődéstörténet köréből; Acta Siculica 2020–2022. A Székely Nemzeti Múzeum évkönyve. Várják látogatóikat továbbra is ideiglenes kiállítóhelyükön, a Lábas Házban (Szabadság tér 7. szám) hétköznapokon 9–16, hétvégén 10–14 óráig. Honlap: www.sznm.ro.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.15-től Super Mario Bros.: A film (románul beszélő), 16.30-tól Mavka, az erdő őrzője (magyarul beszélő), 18 órától 10 nap anyu nélkül 2. (román feliratos), 18.15-től A galaxis őrzői: 3. rész (magyarul beszélő), 20 órától Akkor éjjel (román feliratos), 21 órától A pápa ördögűzője (román feliratos).

Hírdetés

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A Részeg halottakat nem szolgálunk ki!, Örkény István egyperces novelláiból készült kirakat-előadást ma 20.57-től játssza a sepsiszentgyörgyi bábszínház. Ajánlott életkor: 14+. A Szabadság téren felépített nézőtér 21 személyes, ezért ajánlott előre jegyet foglalni. Egy jegy ára 10 lej. A helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik. Kérik, öltözzenek szabadtéri elő­adási viszonyoknak megfelelően és vigyenek magukkal személyi igazolványt és hajgumit! Jegyet foglalni, az előadásokkal kapcsolatban érdeklődni a 0755 335 400-as telefonszámon, Csüdöm Eszternél lehet.

Hitvilág CSÓKAY ANDRÁS SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Ellenségszeretet Jézus imával, rózsafüzérrel (A sziámi ikrek szétválasztásának lelki tanulságai) címmel Csókay András idegsebész professzor tart elő­adást május 25-én 17 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. A belépés ingyenes.

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 5.50-től Reggeli csendesség Kertész Máriá­val, 5.55-től reggeli ima, 6.05-től Zsolozsma – reggeli dicséret a karmelita nővérekkel, 6.30-tól Szeress ma jobban, mint tegnap – Gyökössy Endre, 6.50-től Ébredjen a Mária Rádió­val!, 8 órától szentmise Székelyhídról, 8.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 9 órától Görgényi Tünde szerkesztőasszisztens és önkéntes munkatársai fogadják az imaszándékokat, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 9.50-től Lorettói litánia, 12 órától Mennynek Királyné Asszonya, 12.05-től Zsolozsma – napközi ima­óra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.

Röviden JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Dobollón, Dobollópatakon, Bélmezőn és Márkoson, csütörtökön Uzonban. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak. ELZÁRJÁK AZ IVÓVIZET. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy tartálymosatás miatt 8–17 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás ma Teleken, 11-én Barátoson, 12-én Pákéban. Amennyiben a szolgáltatás újraindítása­kor a vízellátásban hiányos­ságokat észlelnek, kérik, jelezzék panaszaikat a következő telefonszámokon: 0744 326 104 vagy 0267 315 393.

Ingyenes ügyintézés Székelyszáldoboson Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Székelyszáldoboson a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben.

Utazási pályázat középiskolásoknak A Rákóczi Szövetség idén is meghirdeti nagy hagyományú és sikerű Nemzeti Összetartozás Napi Diákutaztatási Programját Kárpát-medencei középiskolások részére. A program célja, hogy a Kárpát-medence országaiban élő magyar középiskolások együtt emlékezzenek meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról, illetve ehhez kapcsolódóan minél több élmény, kapcsolat szövődjön a magyar diákok, tanárok és iskolák között. Lehetőséget teremt arra, hogy az utazó középiskolás csoport a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépjen és egy másik iskolával közös programot szervezzen. 300 ezer forint értékű utazási kerettámogatás nyerhető el, az utazók számától és a megtett távolságtól függően. Az utazásokat, kirándulásokat május 29. és június 9. között kell megvalósítani. A pályázat a Rákóczi Szövetség honlapján elektronikusan benyújtható május 22-ig. Honlap: rakocziszovetseg.org.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »