Ukrán gyerekekről beszélne az orosz ombudsman az ENSZ BT előtt – Moszkva visszaküldené a külföldre vitt gyermekeket

Ukrán gyerekekről beszélne az orosz ombudsman az ENSZ BT előtt – Moszkva visszaküldené a külföldre vitt gyermekeket

Az orosz ombudsman, Maria Lvova-Belova részt szeretne venni az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, ahol az ukrán gyerekek helyzetéről beszélne.

Az elképzelést némileg nehezíti, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűnök miatt elfogatóparancsot adott ki Lvova-Belova ombudsman ellen. Márciusban a Hágában székelő Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki több orosz politikus és tisztviselő ellen.

Az elfogatóparancsot azért adták ki, mert a bíróság szerint fennáll a gyanú, hogy Ukrajna területéről gyermekeket deportáltak.

Hírdetés

Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy a szerdai találkozót jóval azelőtt tervezték, hogy kiadták volna az elfogatóparancsot.

Lvova-Belova nem volt hajlandó közzétenni az Ukrajnából Oroszországba kivitt gyermekek teljes listáját.

Kedden azonban kijelentette, hogy Moszkva kész visszaküldeni Ukrajnába azokat a gyermekeket, akiknek a családja ezt kéri. Beszámolója szerint március 29-e óta 16 gyermek került vissza a rokonaihoz Ukrajnában.

Nagy-Britannia nem értett egyet azzal, hogy Lvova-Belova felszólaljon az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Az általuk kiadott hivatalos közlemény szerint Oroszországnak tetteit a hágai bíróságon kellene megmagyaráznia.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »