Hszi Moszkvában “stratégiai partnerségről” beszélt, Putyin megfenyegette a briteket

Hszi Moszkvában “stratégiai partnerségről” beszélt, Putyin megfenyegette a briteket

Nyitókép: SITA

A jelek szerint nem az ukrajnai helyzet, illetve a kínai béketerv volt az orosz és a kínai elnök keddi moszkvai találkozójának központi témája. Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin megerősítette, hogy szorosabbra fűzik kapcsolataikat, de azt továbbra sem tudni, szállít-e Peking fegyvereket az oroszoknak.

Hírdetés

A két Nyugat-ellenes ország stratégiai szövetségének megerősítéséről szólt a kínai elnök moszkvai útjának második napja. Hszi Csin-ping a Vlagyimir Putyinnal való megbeszélései után elmondta: országaik főként az energia-, a nyersanyag- és az elektronikai kereskedelem terén bővítik együttműködésüket. Putyin hozzátette, hogy a pénzügyi és a logisztikai területen is előrébb lépnek, ezenkívül Moszkva segít atomerőműveket építeni Kínában.

Az ukrajnai háború és a két ország katonai együttműködése nem volt fő téma a keddi megbeszéléseken, így nem derült ki az sem, amitől a Nyugat leginkább tart, hogy Moszkva kínai támogatása azt is jelenti-e, hogy Peking halálos fegyvereket is szállít az oroszoknak. A NATO közölte, hogy legalábbis az erről szóló orosz kérésről tudnak.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »