A védelmi államtitkár szerint gyorsan kell dönteni a Kub légvédelmi rendszer Ukrajnának történő átadásáról

A védelmi államtitkár szerint gyorsan kell dönteni a Kub légvédelmi rendszer Ukrajnának történő átadásáról

A szovjet Kub légvédelmi rendszer átadása Ukrajnának hasonló stádiumban van, mint a jelenlegi MiG-29-es vadászgépek adományozása – jelentette ki Marian Majer, a védelmi tárca államtitkára a kormányülés után. Úgy gondolja, hogy gyorsan kellene dönteni az átadásról.

  „A légvédelmi rendszerek jelentik az egyik legnagyobb prioritást, ha nem a legnagyobbat az ukrán erők számára, és Szlovákiának van mit felkínálnia”

– mondta Majer.

Arra a következtetésre jutott, hogy Szlovákia a Kub-rendszer egy részét is felajánlhatja Ukrajnának, például a rakétát vagy kilövőrendszert. Ez a kérdés azonban még nincs megoldva.

Hírdetés

Majer szerint a Kub-rendszer használata egyre bonyolultabbá válik, és a következő hónapokban és években csak tovább fog bonyolódni.

Az államtitkár szerint Szlovákiának az új légvédelmi rendszer pótlásán kell dolgoznia. Az egyik lehetséges alternatíva a Mantis-rendszer.

„A Mantis egy rövidebb hatótávolságú rendszer, míg a Patriot egy nagyobb hatótávolságú rendszer, és aztán vannak olyan rendszerek, amelyek közöttük helyezkednek el, ezt kell egy egésszé összeraknunk”

– jegyezte meg.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »