Ünnepváró vizit Európa legjobb karácsonyi vásárában

Ünnepváró vizit Európa legjobb karácsonyi vásárában

Ezüstvasárnap a tájainkra hulló első idei hó meghozta a kedvemet ahhoz, hogy elvegyüljek az ünnepvárás időszakából kihagyhatatlan vásári forgatagban. Európa legjobb karácsonyi vásáráig nem kellett több száz kilométert utaznom, hiszen az 2019 és 2021 után 2022-ben is a budapesti Szent István téri Advent Bazilika lett, mégpedig rekordszámú szavazattal…

A European Best Destination utazási portál online szavazási versenyén 21 hangulatos európai nagyváros, így Madrid, Bécs, Brüsszel, Salzburg és Prága ünnepi rendezvényei előtt bizonyult a legjobbnak a csodálatos Szent István Bazilika előtti térségben január 1-ig élvezhető vásár. A szervezők tájékoztatása szerint minden idők legtöbb szavazatával végzett az első helyen a rekorder, amely a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is kiérdemelte. A saját kedvencére összesen 179 ország utazója 374 ezer 803 szavazatot adott le, s azokból az Advent Bazilikánal 51 253 voks jutott. Ilyen triplázást eddig csak Zágráb és Strasbourg vásárszervezői könyvelhettek el.

Ez alkalommal a második helyen a lengyelországi Gdansk, a harmadikon a romániai Craiova, a negyediken Bécs, az ötödiken pedig a franciaországi Montbéliard város végzett abban a viadalban, amely során olyan karácsonyi vásárokra lehetett szavazni, amelyek a javarészt hazai kézműves termékekből és élelmiszerfélékből álló árukínálatot szemgyönyörködtető fényekkel, kulturális eseményekkel, kreatív műhelyekkel… színesítik, miközben a fanntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Nos, a pesti belváros időszerű nevezetességének számító vásár látogatóit egyebek mellett a vásár közepén helyet kapó, 12 méter magas karácsonyfa, illetve a tövében ingyenesen használható korcsolyapálya, továbbá szívmelengető fényfestés és nem utolsósorban nívós termékeket kínáló nép- és iparművészek, valamint modern designer terméket kínáló innovatív alkotók és gasztronómiai árusok hada fogadja. Az ő kegyeikért a szervezők közleménye szerint az Advent Bazilika területén az idén mintegy 120 hazai kiállító verseng.

Hírdetés

Van minden, mi szemnek-szájnak ingere, de érdemes vastag pénztárcával érkezni! A nézelődés-vásárlás közben pedig kihagyhatatlan a forralt bor vagy a csipetnyi Unicummal feldobott puncs hörpingetése, ami decinként 400-500 forinttól kapható, míg a sült szalonnával, hagymával megbolondított tócsni, lángos, lepény, pecsenye és egyéb ínycsiklandó finomság pedig a nagyságától és a feltétektől, savanyúságoktól… függően több ezer forintba kerül.

Az ünnepet közösen várókat a korábbi években jól bevált és újabb programokkal is szórakoztatják. Kiemelendő látványosság az esténként a bazilika homlokzatára vetített fényfestés, a 3D vetítések szünetében pedig kipróbálható az alkalmi szelfipont. A családok apraja-nagyja fejenként 2500 forintért a Mikulás arany rénszarvasok által húzott szánjára is felülhet, s azon a csodaszemüveg segítségével hófödte hegyek-völgyek felett repülhet…

A látványműhelyben kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait, az Advent Anno című fotókiállítás pedig a kiállító pavilonok külső oldalát díszíti. Nem hiányozhat a betlehemi jászol és a méretes adventi koszorú sem, amelyen tegnap már a harmadik gyertyát gyújtották meg. Helyet kapott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adományboltja is, amely eladott termékeinek árából a rászorulókat segítik.

Akinek mindez nem elég, a közelben piros és zöld színekben pompázó Vörösmarty téri karácsonyi vásárba is átugorhat, amely Vörösmarty Classic Xmas néven, új köntöst öltve, december 31-ig várja az érdeklődőket. Majd a szintén közkedvelt helyszínt előkészítik a szilveszteri ünneplők és az őket váró petárda-, pezsgő-, trombita- és maszkárusok sokaságának. Az év utolsó napjaiban tehát irány Budapest szíve, ám érdemes résen lenni, hiszen a nagy tömegben a zsebtolvajok is lesben állhatnak, hogy egy óvatlan pillanatban elemeljék az ajándékokra szánt bankóinkat…!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »