„Ionapotchivanoc”: eltörölte a legfelsőbb bíróság a Iohannisra magyarellenes kirohanása miatt kiszabott bírságot

Nem kell kifizetnie Klaus Iohannis államelnöknek a diszkriminációellenes tanács által kiszabott 5000 lejes bírságot a bukaresti legfelsőbb bíróság ítélete alapján. A román államfőt ama kijelentése miatt büntették meg, miszerint „a PSD kiárusította Erdélyt a magyaroknak”.

Az Agerpres hírügynökség pénteki beszámolója szerint a legfelsőbb bíróság helyben hagyta az elnök fellebbezését, és eltörölte a Iohannisra kiszabott pénzbüntetést. Tavaly januárban a bukaresti táblabíróság még elutasította az államfőnek a büntetés eltörlését szorgalmazó keresetét. Iohannis 2020. április 29-én tette hatalmas megrökönyödést kiváltó, azzal kapcsolatos nyilatkozatát, hogy a bukaresti képviselőház hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét. (Döntéshozó kamaraként a szenátus később szavazásra bocsátotta, és elutasította az önrendelkezésről szóló előterjesztést).

A román elnök akkor azt állította, hogy – az akkor ellenzékben lévő – román Szociáldemokrata Párt (PSD) segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon. Sőt Iohannis azzal vádolta a PSD-t, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel alkut kötött Erdély elcsatolásáról. „Jó napot kívánok, PSD! (ezt magyarul mondta az elnök – szerk. megj.) Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben.

Hírdetés

Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában tett két évvel ezelőtti nyilatkozatában. Kirohanása miatt Iohannist az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai/nemzetiségi alapon történő megsértése miatt 5000 lejre bírságolta egy hónappal később, 2020 májusában. A testület gyűlöletbeszédnek nyilvánította a nyilatkozatot, amely véleménye szerint diszkriminatív jellegű volt, és etnikai/nemzetiségi hovatartozás alapján sérti a méltósághoz való jogot.

Az államfőt akkori magyarrellenes kirohanása miatt számos román politikus – kivéve az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőit – részéről bírálat érte. Marcel Ciolacu PSD-elnök úgy vélekedett, hogy az államfő nevetségessé tette Romániát, emiatt bocsánatot kell kérnie. Az RMDSZ hasonlóképpen arra az álláspontra helyezkedett, hogy Iohannis bocsánatkéréssel tartozik, mert „etikai és politikai szempontból is elfogadhatatlan nyilatkozatokat tett”. A második mandátumát töltő Iohannis azonban soha nem kért bocsánatot kijelentéséért, sőt fellebbezései alapján nem is tekintette magyarellenesnek, diszkriminatívnak, rágalomnak az általa mondottakat. A Cotroceni-palota a diszkriminációellenes tanács határozatára úgy reagált: Klaus Iohannis „teljességgel politikainak” tartja a bírságról szóló ítéletet, és megfellebbezi azt. Sőt néhány hónappal azután, hogy Erdély „kiárusításával” vádolta meg a PSD-t, Iohannis 2021 novemberében hatalomra juttatta az általa számtalanszor ostorozott román szociáldemokrata alakulatot azáltal, hogy az államfő kezdeményezésére létrejött a PNL, a PSD és az RMDSZ alkotta nagykoalíció.

Forrás: Krónika

The post „Ionapotchivanoc”: eltörölte a legfelsőbb bíróság a Iohannisra magyarellenes kirohanása miatt kiszabott bírságot appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »