Fél éve tart az ukrajnai háború, közben a megszállt ország a függetlenségét ünnepli

Fél éve tart az ukrajnai háború, közben a megszállt ország a függetlenségét ünnepli

Ukrajna ma ünnepli függetlenségének évfordulóját, azonban a hatóságok megtiltották a tömegrendezvények megrendezését, mivel tartanak az orosz támadások és légicsapások fokozódásától.

A hagyományos katonai parádé helyett a megsemmisült orosz haditechnikai eszközökből rendeznek kiállítást Kijev központjában.

A függetlenség napja mellett ma van egy másik évforduló is –hat hónappal ezelőtt, február 24-én indították el az orosz csapatok Vlagyimir Putyin elnök parancsára Ukrajna invázióját, amely becslések szerint több tízezer emberéletet követelt, és milliókat űzött el az országból.

Hírdetés

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy az ukrán városokat cirkálórakétákkal lőhetik az ünnepnapokon, kora este, amikor az emberek nagyobb számban vannak egy helyen – figyelmeztetett Oleh Zsdanov ezredes.

Néhány nappal ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy becsülte, hogy az orosz csapatok a hat hónapja tartó háború alatt mintegy 3500 rakétát lőttek ki Ukrajnára.

Az ukrajnai állami intézmények elleni tömeges támadások veszélyére figyelmeztetett az amerikai nagykövetség is, amely ismét felszólított minden amerikai állampolgárt, hogy azonnal hagyja el az országot. Volodimir Zelenszkij államfő kijelentette, Ukrajna felkészült a támadásokra, és képes határozott csapással válaszolni Oroszországnak.

(unian, ta3)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »