Személyes találkozás a netes csalóval

Bár netes csalásokról hosszú évek óta tudok, személyesen ritkán találkozpm ilyesmivel. Persze leszámítva a napi átlag 10-15 lánclevelet mesés örökségekről, hatalmas lottónyereményekről, elutalt milliókról, meg hasonlókról. De ezek nem nekem szólnak személyesen, ezeket elküldik egyszerre több ezer embernek.

Időnként egyébként szoktam válaszolni az ilyeneknek, mert sokszor marha vicces az eredmény. Egyszer hetekig leveleztem egy elefántcsontparti “üzletemberrel”, nagyon lassan forgott az agya, s idő kellett, hogy rájöjjön, hogy szórakozok vele.

Néha a kamu honlapokra is rákattintok. A gépem védve van, a Kaspersky fizetős verzióját használom, s jó mulatság kitölteni kamu adatokkal az ilyen adathalász honlapokat. Mindig valós ímélt adok meg viszont, hogy értesülhessek a fejleményekről. Akad ugyanis olyan csaló, aki képes felháborodni, hogy hamis adatokat adtam meg.

A teljesen abszurd neveken és címeken sose döbbennek meg a csalók, de a kamu bankszámlaszűámot és kártyaszámot persze kiszúrják.

Most azonban eljött többször is a személyre szabott csaló.

A nem használt műszaki tárgyakat meg szoktam hirdetni. általában sikeresen.

Hírdetés

A legújabb csalási módszer a különböző netes hirdetésekre való válasz. Az ember hirdet valamit, mire jelentkezik a vevő, meg akarja venni a terméket, de nem a szokott módon, azaz utólagos fizetéssel, hanem – valami zavaros okra hivatkozva – szeretne előre fizetni, majd elmondja, hogy a hirdetési honlapnak vagy valamilyen ismert futárcégnek van szállítási-fizetési szolgáltatása, azon keresztül fog fizetni. Ezután, azt mondja, mindjárt intézi is, majd fél óra múlva küld egy linket, egy kamuhonlapra, mely az eredetivel 99 %-ban azonos, ott szerepel az összeg is, meg a kitöltendő bankkártya-adatok (a magyarázat: a kártyára utal a rendszer), majd van egy gomb “összeg megkapása” felirattal.

Ha valaki kitölti az űrlapot a valós adataival, majd megnyomja a gombot, akkor természetesen fizetni fogja a jelölt összeget, nem megkapni azt. (Nálam mondjuk ez se működne, mert kb. 10 ezer Ft felett minden kártyás művelethez kell másodlagos azonosítás is, ami nem lehetséges a telefonom fizikai birtoklása nélkül.) Már hallottam viszont emberről, akit sikeresen átvertek ezzel.

A csalók magyarázata: megkapod az összeget, ezt visszaigazolod, majd küld futárt a termékért.

Egyébként a módszer profi. Ha a link gyökerét beírod egy böngészőbe, azonnal átirányul a valós honlapra. Aki nem ismeri jól a netet és nem ismeri a valódi cég tevékenységét, az akár könnyen meg is lehet zavarni ezzel.

A legújabb trükk: a csaló megadja a saját fényképét is, ezzel további bizalmat generálva. Lásd, Viberen ír, nyitott profillal. Persze nyilván ez nem valós fénykép, valószínűleggel valaki másnak a valódi képe a netről. De elég profi: 30 éves körüli ártatlan lányka, valószínűleg bizalomgerjesztőbb, mintha mondjuk az én képemmel próbálna csalni.

Most a következő módszert alkalmaztam. Vártam 2 napot, majd írtam a “lánynak”, hogy megkaptam a pénzt, küldheti a futárt. Döbbent csend, majd pár órával később csak azt válaszolta, hogy “?”.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »