168 széfet fosztott ki egy banda az iráni nemzeti bankban, amelyet hiába figyelmeztettek a hatóságok

168 széfet fosztott ki egy banda az iráni nemzeti bankban, amelyet hiába figyelmeztettek a hatóságok

Iránban 13 embert tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kirabolták az iráni nemzeti bank 168 széfjét – közölte pénteken a teheráni főügyész.

Ali Szálehi elmondta, hogy az őrizetbe vetteknél rengeteg lopott holmit, a helyi valuta mellett devizát, aranyat, ékszereket találtak, Hosszein Rahimi rendőrfőnök pedig arról tájékoztatott, hogy a gyanúsítottak közül hármat külföldön, az Interpol segítségével fogtak el.

Elmondta azt is, hogy a hatóságok májusban már figyelmeztették a bankot, hogy nem eléggé szigorú a biztonsági rendszere, ám az intézmény nem vette őket komolyan.

Mindeközben emberi jogi szervezetek nyolc, Iránban fogvatartott férfi ügyére hívták fel a figyelmet, akiket lopásban találtak bűnösnek, és ezért levághatják a kezüket.

Hírdetés

A washingtoni székhelyű Abdorrahman Boroumand (ABC) és a Kurdisztáni Emberi Jogok Hálózata (KHRN) nevű két szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a teheráni Evin börtönben nemrég üzembe helyezett, amputálásokat végző készüléket "ezekben a napokban legalább egyszer mindenképpen használták".

Felhívják a figyelmet arra is, hogy Irán, mint a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának egyik aláírója, kötelezettséget vállalt arra, hogy tartózkodik "minden embertelen, kegyetlen büntetési formától, beleértve az amputációt is". Az ABC azt közölte, hogy az 1979-es iráni iszlám forradalom óta hivatalosan 356 elítéltnek vágták le a kezét a hatóságok, ám a valós szám ennél vélhetően sokkal magasabb.

A szervezetet vezető Roya Boroumand emellett azt mondta, Iránban a hatóságok "rendszeresen kínzással csikarják ki a vallomásokat".

Az országban 1979 óta az iszlám törvénykezés, a saría van érvényben, amely visszaeső tolvajok büntetéseként megengedi a kézlevágást.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »