Népszavazással akarna kormányt váltani a szlovák ellenzék

Népszavazással akarna kormányt váltani a szlovák ellenzék

A legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány megkezdte az aláírásgyűjtést annak a népszavazásnak a kiírására, amellyel Eduard Heger kormányának menesztését, illetve az alkotmánynak olyan módosítását szeretné elérni, hogy a törvényhozás megbízatási időszaka népszavazás vagy parlamenti határozat alapján is rövidíthető legyen. Az aláírásgyűjtés megkezdését Robert Fico jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.

A mostani kezdeményezésének előzménye, hogy tavaly egy – ugyancsak az Irány által kezdeményezett – petícióban mintegy hatszázezer aláírás gyűlt össze előrehozott választásokat célzó népszavazás kiírására. A népszavazásra azonban nem került sor, mivel Zuzana Caputová államfő úgy döntött, hogy nem írja ki, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.

Az idén februárban a pozsonyi törvényhozás elutasított egy másik indítványt is, amelyet egy ellenzéki képviselő, és egy, a négypárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a jobbközép Család vagyunk (Sme rodina) nevű párt képviselője terjesztett be. A javaslat szerint oly módon módosították volna az ország alkotmányát, hogy sikeres népszavazással rövidíthetővé vált volna a választási ciklus.

Hírdetés

A Ficóék által most kezdeményezett népszavazáson két kérdésben nyilváníthatnának véleményt a szavazópolgárok: kívánják-e a kormány azonnali lemondását, és egyetértenek-e azzal, hogy a parlament megbízatási időszaka népszavazás vagy parlamenti határozat alapján is rövidíthető legyen? „A népszavazás az egyetlen lehetőség, amely Szlovákiában az emberek számára megmaradt arra, hogy érdemben hangot adjanak az ezzel a kormánnyal szembeni elégedetlenségüknek, s távozásra szólítsák fel” – írta kezdeményezésüket indokolva az Irány, melynek közleményét a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

A kezdeményezést több más ellenzéki párt is támogatásáról biztosította.

Pénteki sajtótájékoztatóján Robert Fico közölte: szeretnék július végéig, vagy legkésőbb augusztus 15-ig összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges legalább 350 ezer aláírást, s amennyiben ez sikerül, a népszavazást az október 29-re kiírt helyhatósági és megyei választásokkal egy időben lehetne megtartani.

Robert Fico korábbi miniszterelnök egyébként Robert Kalinák volt belügyminiszterrel együtt eljárás alatt áll, miután bűnszövetkezet létrehozásának gyanúja miatt nyomoznak velük szemben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »