A nagyváradi püspöki palota programjairól tartottak sajtótájékoztatót

A nagyváradi püspöki palota programjairól tartottak sajtótájékoztatót

Három fő témáról volt szó azon a sajtótájékoztatón, amelyet Böcskei László nagyváradi megyéspüspök április 21-én, csütörtökön délelőtt tartott a nagyváradi püspöki palotában. Az eseményen részt vett Jecza Sorina művészettörténész, Artur Kaganovskiy hegedűművész és Gabriel Bonaciu projektmenedzser.

Különleges jótékonysági koncert helyszíne lesz a váradi püspöki palota egyik első emeleti kiállítóterme április 26-án, kedden, ahol 19 órától Antonio Vivaldi és Astor Piazzola azonos témára komponált két virtuóz darabjának (Négy évszak, illetve a Négy évszak Buenos Airesben) dallamai csendülnek fel párhuzamosan, Artur Kaganovskiy világhírű hegedűművész és zenészbarátai, a Kaganovskiy Virtuosi előadásában.

Április 30-án, szombaton 17 órakor nyílik meg a felújított palota legújabb, „a művész műterme” tematikára épülő tárlata, amelynek létrehozásában Románia legfontosabb művészeti központjaival és múzeumaival (Temesvár, Kolozsvár, Craiova, Nagyvárad), továbbá a Cantacuzino-palotamúzeummal és a mogoșoaiai Brâncoveanu-komplexummal működött együtt Sorina Jecza kurátor.

A kiállítás meghívott művészei – Marius Bercea, Oana Fărcaș, Ion Grigorescu, Jakobovits Márta, Tincuța Marin, Ana Maria Micu, Ioan Aurel Mureșan, Paul Neagu, Dan Perjovschi, Marilena Preda-Sânc, Cristian Sida, Ujvárossy László és Ujvárossy Kerekes Gyöngyi – más-más alkotói közegből, a festészet, fotográfia, installáció, média irányából reflektálnak a műterem-témára.

Hírdetés

Az alkotók az utóbbi ötven év művészgenerációjához tartoznak, és az érdeklődők számára a kiállítás által a műtermükkel való bensőséges kapcsolatukba engednek bepillantást.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a sajtótájékoztatón örömmel szólt a püspöki palota kertjének növekvő népszerűségéről is: a magnóliák virágzása például közel harmincezer látogatót vonzott.

(A képre kattintva fotógaléria nyílik.)

Forrás és fotó: Nagyvárad.org/Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »