Litvániában vérpirosra festettek egy tavacskát az orosz nagykövetség közelében

Litvániában vérpirosra festettek egy tavacskát az orosz nagykövetség közelében

Litvánia fővárosában, Vilniusban szerdán vérpirosra festettek egy kis tavat az orosz nagykövetség közvetlen közelében, tiltakozásul az ukrajnai háború ellen.

A háborúellenes aktivisták akciójában Ruta Meilutyte, a litvánok 2019-ben visszavonult olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszója is részt vett több művész társaságában. A sportoló át is úszta a tavacskát, hogy "ezzel az Oroszország által elkövetett népirtással szembenéző ukrán nép támogatására buzdítson", mint azt mikroblogján írta. Meilutyte egy videót is mellékelt Twitter-bejegyzéséhez minderről.

Swimming Through

The performance “Swimming Through” is a call for action in support of the Ukrainian people who are facing genocide committed by Russia. pic.twitter.com/LuXRFms2c4

— Rūta Meilutytė (@MeilutyteRuta) April 6, 2022

"A véres tavacska Oroszországnak az ukránok ellen elkövetett háborús bűncselekményekért viselt felelősségét hangsúlyozza" – írta.

Hírdetés

A vilniusi rendőrség szóvivője szerint az orosz nagykövetség tőszomszédságában található közparkban végrehajtott tiltakozó akciót egyeztették a környezetvédelmi hatóságokkal. A BNS balti hírügynökségnek nyilatkozva az illetékes hozzátette, hogy környezetkímélő színezőanyagot használtak.

A vilniusi orosz diplomáciai képviselet épülete előtt számos tüntetés volt a február 24-én indult ukrajnai hadművelet kezdete óta.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter Brüsszelben nyilatkozva kevésnek minősítette azt az új szankciócsomagot, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mutatott be a napokban Oroszország ellen. Csalódottságát fejezte ki, hogy az EU mindössze az orosz szén behozatalát tervezi betiltani, ami az uniós országok importjának elenyésző részét képezi.

"Szankcionáljuk inkább a gyertyák és tűzifa behozatalát, ha hasonló üzenetet szeretnénk küldeni!" – mondta élcelődve a litván diplomácia vezetője. Amennyiben viszont komoly reakciót szeretnének az ukrajnai Bucsában elkövetett mészárlásra adni, akkor a szankciókat is komolyan kell venni, s "az olajnak kellene a következő logikus lépésnek lennie" – hangsúlyozta. Mindemellett elismerte, hogy az orosz gázimport korlátozása ennél nehezebbnek bizonyulhat, mivel egyes országoknak erre jobban fel kell készülniük.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »