Összhang: az amerikaiak 70%-a ellenségként tekint Oroszországra, az oroszok 71%-a ugyanígy van velük

Összhang: az amerikaiak 70%-a ellenségként tekint Oroszországra, az oroszok 71%-a ugyanígy van velük

Az amerikaiak 70 százaléka hazája ellenségeként tekint Oroszországra a washingtoni székhelyű Pew közvélemény-kutató központ szerdán közzétett felmérése szerint.

Az eredmények jelentősen eltérnek a januári adatoktól: az Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete előtt készült felmérés szerint az amerikaiak 49 százaléka vélekedett úgy, hogy Oroszország versenytársa az Egyesült Államoknak, 41 százalékuk pedig úgy, hogy ellensége. Ez az arány a szerdán közzétett kutatás szerint 24:70 százalékra módosult.

Januárban még az amerikai megkérdezettek 7 százaléka tekintette az Ukrajnát megtámadó nagyhatalmat Washington partnerének, ez az áprilisi felmérés szerint három százalékra csökkent.

A pártsemleges intézet a szerdán közzétett kutatásában kiemelte, hogy a demokrata és a republikánus párti válaszadók véleménye javarészt számokban is megegyezik Oroszország kérdésében: míg a Demokrata Párt szimpatizánsai 72, addig a Republikánus Párt szavazói 69 százalékban gondolnak jelenleg Oroszországra ellenségként.

Ami az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét (NATO) illeti, már jelentősebb különbség van a két párt támogatóinak véleménye között: a demokrata párti válaszadók 78 százaléka vélekedik pozitívan a nemzetközi katonai tömbről, míg a Republikánus Párt támogatóinál ez az arány 55 százalék. Összesítve tízből hét amerikai gondolja úgy, hogy az Egyesült Államok NATO-tagsága az ország javára válik.

A Pew Kutatóközpont felmérése március 21. és 27. között készült, 3581 amerikai felnőtt megkérdezésével.

Hírdetés

Az oroszok több mint 71 százaléka negatívan viszonyul az Egyesült Államokhoz egy másik felmérés szerint

Az oroszok 71 százaléka negatívan, 47 százalékuk pedig "nagyon negatívan" viszonyul az Egyesült Államokhoz – derült ki az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) által szerdán a honlapján közzétett felmérésből.

Az állami finanszírozású VCIOM szerint az Amerikáról nagyon rossz véleményt formálók aránya abszolút rekordot jelent az egész megfigyelési időszakban, valamint 20 százalékpontos növekedést jelent a 2014-ben mért 27 százalékos maximumhoz képest.

A válaszadók mindössze 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy pozitívan viszonyul az Egyesült Államokhoz. Az oroszok a legkedvezőbb színekben 1991-ben látták Amerikát: akkor 83 százalékuk pozitív, 29 százalékuk pedig "rendkívül pozitív" véleménnyel volt az országról.

A VCIOM szerint az elmúlt nyolc évben – gyakorlatilag az ukrajnai fordulat óta – az oroszoknál az Egyesült Államok negatív megítélése került túlsúlyba, ellentétben a korábbi időszakokkal, leszámítva egy rövid, az orosz-grúz háború nyomán 2008-ban mért visszaesést.

A mostani országos közvélemény-kutatást március 19-én végezték el egy 1600 fős felnőtt mintán. A maximális hibahatár 95 százalékos valószínűséggel nem haladta meg a 2,5 százalékot.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »