Alakul az orosz-ukrán béketárgyalás? Ausztriáéhoz hasonló semleges státuszt ajánl fel Ukrajna az oroszoknak

Alakul az orosz-ukrán béketárgyalás? Ausztriáéhoz hasonló semleges státuszt ajánl fel Ukrajna az oroszoknak

A háború kitörése óta több változat is napvilágot látott arról, pontosan milyen célokkal támadta meg Oroszország Ukrajnát. Szó volt teljes megszállásról, kormánydöntésről, semlegességi garanciákról. 

Szerdán délelőtt az eddig talán leginkább komolyan vehető, a Kreml által is megerősített előrelépésről érkezett hír. Az orosz kormány nyugat felé irányított szócsövének tekinthető RT azt írja, az orosz-ukrán béketárgyalások főtárgyalójára hivatkozva, hogy egy Ausztriához és Svédországhoz hasonló, szerződésben vállalt NATO-semlegességi státuszt ajánl fel Ukrajna a békéért cserébe.Vlagyimir Megyinszky szerint ez jó tárgyalási alap lehet a továbbiakban.

Ukrajna egy Ausztriáéhoz vagy Svédországéhoz hasonló, demilitarizált, semleges státuszt javasol, de saját hadsereggel és haditengerészettel

– közölte Megyinszky, hozzátéve, hogy ez utóbbiak nagysága képezi jelenleg a tárgyalások fő témáját.

Hírdetés

Az orosz politikus kiemelte, Oroszország továbbra sem akar lemondani Krímről, ahogy a két szakadár köztársaság Donyeck és Luhanszk semlegességéhez is ragaszkodik. Megyinszky ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, az ukrán kormány „denácifikációjából” (jelentsen ez bármit is) és az Ukrajnában élő orosz kisebbség jogaiból továbbra sem hajlandóak engedni. Hogy az orosz kisebbségek jogait mennyiben védi meg egy rakétákkal és bombákkal támadó orosz hadsereg, külön cikket érdemelne…

Az elmúlt napokban fontos előrelépések történtek, de vannak részterületek, amelyekben továbbra sem közelednek az álláspontok – közölte, de, hogy pontosan mik ezek, arról nem árult el több információt.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, Putyin „magyar hangja” jelezte, az ukrán ajánlat az oroszok által is szorgalmazott „kompromisszumnak tekinthető”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyan korábban egyértelműen kijelentette, Ukrajnának a NATO- és EU-csatlakozás a célja, de kedden már arról beszélt, be kell látniuk, hogy Kijev kénytelen lesz lemondani ezekről. Zelenszkij továbbra is azt hangsúlyozza, nyugati és orosz biztonsági garanciák nélkül az ukrán hadsereg nem fogja letenni a fegyvert.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »