Zelenszkijnek szerdán az amerikai kongresszusban lesz virtuális fellépése

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint szerdán online kapcsolással felszólal az amerikai kongresszus előtt – jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi többségi frakcióvezetője közlésére hivatkozva.

Az ukrán államfő a felszólalását várhatóan közép-európai idő szerint 14.00 órakor kezdi.

"Örülünk, hogy fogadhatjuk Zelenszkij elnök beszédét a képviselőház és a szenátus előtt, és hogy átadhatjuk neki üzenetünket az ukrajnai nép támogatásáról, amely oly bátran védelmezi a demokráciát" – idézte a francia hírügynökség Nancy Pelosi és Chuck Schumer közösen aláírt levelét, amelyet az amerikai kongresszus politikusaihoz intézett.

A francia hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a kongresszus több demokrata párti és republikánus képviselője sürgeti Joe Biden amerikai elnököt, hogy adjon erőteljesebb választ az Egyesült Államok nevében az Ukrajna elleni orosz támadásra.

Hírdetés

Múlt szerdán az amerikai kongresszusban a politikusok – ritka egyetértésben elfogadták, hogy Washington 13,6 milliárd dollárnyi segéllyel támogassa Ukrajnát és az Egyesült Államok európai szövetségeseit. Az összeg többi között lehetővé teszi Ukrajnának, hogy megvédje elektromos hálózatait, küzdjön a kibertámadások ellen, és védelmi fegyvereket szerezzen be. A segélycsomag tartalmaz 2.6 milliárd dolláros, humanitárius célokra fordítandó segítséget, és több mint egymilliárd dollárt a háború elől menekülők ellátására.

Az ukrán elnök egyébként már többször fordult videókapcsolat révén amerikai kongresszusi politikusokhoz.

(MTI)

Korábban írtuk: Churchillt utánozta egy ukrajnai zsidó komikus az angoloknak – felállva tapsolták


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »