Dokumentumfilm bemutató Rimaszombatban Márai és Madách kapcsolatáról

Dokumentumfilm bemutató Rimaszombatban Márai és Madách kapcsolatáról

Márai Sándor és Madách Imre rokoni kapcsolatáról készítettek dokumentumfilmet rimaszombati alkotók. Ennek vetítésével kezdte az idei rendezvényeit a rimaszombati Csillagházban a Pósa Lajos Társaság 2022. január 21-én. A film vetítése után Szekeres Éva rendezővel és Lichtmannegger László operatőrrel Nyitrai Nóra beszélgetett.

 

Pósa Judit, a Pósa Lajos Társaság vezetője bevezetőjében örömmel üdvözölte, hogy ilyen nagyszámú közönség jött el a rimaszombati alkotók dokumentumfilmjének a bemutatójára. A film első bemutatója Csesztvén, a Madách napokon volt, majd Kassa, Pozsony és Rimaszombat következett. Örül, hogy a bemutató Rimaszombatban most van, amikor is egyszerre ünnepelhetjük Madách Imre születésének évfordulóját, a Magyar Dráma Napját és a Magyar Kultúra Napját is. Ezután a jelenlévők megtekintették a filmet, majd követhették Nyitrai Nóra beszélgetését a két alkotóval.

Mit is tudtunk meg a beszélgetésből? Nézzük a kérdéseket és a válaszokat:

 

Hogy jött az ötlet?

Az egész nem filmnek indult. Két évvel ezelőtt Csesztvén készülőben volt egy program a Márai-Madách kapcsolatról, felkértek bennünket, hogy a témában végezzünk rögzítéseket. Ez azt jelenti, hogy rögzítenünk kellett a helyszíneket és a beszélgetéseket. Ezzel kezdődött, de közben rájöttünk, hogy több van a dologban. Készség mutatkozott a munkánk kibővítésére és ezt mi örömmel elvállaltuk. Film lett belőle. Nagyon sok munkánk volt vele, de sok volt az örömünk is. És most is  hálistennek sikerélményünk van, amely – reméljük – még nagyon sokáig eltart.

 

Mutassák be nekünk, miről is szól a film?

 

Úgy gondoljuk, nem kell sokat bizonygatni Márai Sándor és Madách Imre irodalmi nagyságát és azt, hogy egyéniségük és munkásságuk nagymértékben a Felvidékhez kapcsolódik. A film az ő rokoni kapcsolatukat mutatja be. Bemutatja a terjedelmes családfájukat, életük helyszíneit, főleg Csesztvét és Sztregovát. Megszólaltatjuk a ma élő leszármazottakat, akiknek a visszaemlékezésein keresztül jobban kirajzolódik a két irodalmár történeti alakja.

Hírdetés

 

Kik ezek a leszármazottak?

Grossmidt Péter, Czike Imre, Matzen Ákos, Jáky Judit és Grossmidt Júlia. Ezek az emberek szívesen vállalták a beszélgetéseket, annak ellenére, hogy a világ minden tájáról vannak. Szimpatikus, intelligens emberek, akik hitelessé teszik a két irodalmár és a család történetét. Főleg interneten és telefonon keresztül találkoztunk, de Csesztvén találkoztunk egymással személyesen is. Értékes embereket ismertünk meg bennük.

Hogy készült a film?

Két évig dolgoztunk rajta. Először kialakítottunk egy bővebb koncepciót, amely az idő haladtával egyre szűkült, egyre inkább meg lett töltve részletes tartalommal. A munka a helyszínek rögzítésével kezdődött, ahol drónt is használtunk. A beszélgetések megvágásával folytattuk, majd a rengeteg fénykép feldolgozásával, kiválogatásával. Nagyon sokat dolgoztunk a családfa összeállításával is, de nem volt kevesebb gondunk a zene megválasztásával sem, ahol a jogdíjakra is gondolni kellett. Az anyagi igény is folyton bővült, de ezt a Szlovákiai magyar kulturális intézmény mindig megoldotta számunkra.

 

Mikor van kész egy film?

Soha! Nincs olyan. Állandóan ellenőrizni kell az adatokat, nekünk is jönnek a plusz ötletek, mindig hozzá kell tenni valamit a filmhez. Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy sok fáradtság ez, de mérhetetlen öröm is. Természetesen tudatosítjuk, hogy a végső szót a nagyközönség fogja kimondani a filmünkről. Akkor mutatkozik majd meg, hogy tényleg örülhetünk-e a sikernek, vagy nem.

 

Mikor láthatja a filmet a közönség?

A jövő héten Füleken lesz még bemutató, majd a film a nagyközönség számára megtekinthető lesz a YouTube csatornán.

Nyitrai Nóra és Pósa Judit a közönség nagy tapsával egyetemben megköszönték az alkotóknak a szépen végzett munkájukat és sok sikert kívántak nekik a továbbiakban.

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei és a Pósa Lajos társaság közösségi oldala


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »