Lezárult a fegyelmi eljárás (Diákbántalmazási ügy Kézdivásárhelyen)

Lezárult a fegyelmi eljárás (Diákbántalmazási ügy Kézdivásárhelyen)

Amint arról múlt év decemberében beszámoltunk, tettlegességig fajult egy diák és egy tanár között létrejött konfliktus a kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceumban. Az eset nagy sajtónyilvánosságot kapott, az ügyben megszólaló Kovászna Megyei Diáktanács a tanerő menesztését követelte, közleményük szerint az ügyben rendőrségi feljelentés is történt. A líceum vezetősége által elrendelt belső vizsgálat mindkét érintett írásos figyelmeztetésével zárult.

Az oktatási intézmény frissen kiadott közleményében adja hírül, hogy az incidenssel kapcsolatosan a törvényes kivizsgálást – a fegyelmi eljárást – lezárta és szankciókat alkalmazott. Az esetet kivizsgáló bizottságot Madarász Éva igazgatónő nevezte ki és az iskola vezetőtanácsa hagyta jóvá, elnöke Constantinescu Herman aligazgató volt.

A közlemény szerint az intézményben soha nem történt hasonló összetűzés; az iskola vezetősége, illetve a fegyelmi bizottság maximális odaadást tanúsított az objektív kivizsgálást és a szankciók alkalmazását illetően.

Hírdetés

A fegyelmi bizottság az érintettek nyilatkozatai és videofelvételek alapján vizsgálta meg az esetet. Megállapították: amikor az incidens történt, a XII. osztályos tanulónak idegennyelv-órán kellett volna lennie. Megállapították továbbá, hogy a diák nem adta meg a gyakorlatot oktató mesternek kijáró tiszteletet azzal, hogy a bejáratnál nem engedte előre, és félreérthető mozdulatot tett irányában.

Megállapítást nyert az is, hogy a tanügyi káder saját munkaköri leírásának megfelelően járt el, amikor figyelmeztette a diákot az iskola belső rendszabályzatára vonatkozóan, az azonban nem áll jogában, hogy ellökje magától a tanulót még akkor sem, ha az támadólag lépett volna fel.

A fegyelmi bizottság írásbeli figyelmeztetésben részesítette a tanulót: közlik vele, hogy kötelessége betartani az iskolai programot és az intézmény belső rendszabályzatát, az oktatókkal pedig tiszteletteljesen kell viselkednie. Az ügy másik szereplője, a gyakorlatot oktató mester szintén írásbeli figyelmeztetést kapott: felszólították, hogy a jövőben tartsa tiszteletben a diákok jogait, emellett pedig a tanügyi etika és a tanügyben való viselkedési normák témájában szervezett kurzuson is részt kell vennie.

Bartos Lóránt


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »