Szudánban ismét többeket megöltek a puccs elleni tüntetéseken

Szudánban csütörtökön ismét elszabadult az erőszak: négy civil meghalt, többtucatnyian megsebesültek, miután a katonai kormányzás ellen tüntetőkre éles tölténnyel lövöldözve, továbbá könnygázzal reagáltak a rendvédelmi erők. A távközlési szolgáltatásokat a hatóságok szintén leállították.

Egy orvos szakszervezet szerint a négy tüntetőt Omduranban, Kartúm északnyugati elővárosában lőtték agyon. A városrészt egy híd köti össze a fővárossal.

Külföldön élő szudániak Facebook-oldalán olvasható bejegyzésekben az orvosok bírálták, hogy a rendvédelmi erők nem engedték őket az áldozatokhoz.

A gyűlések megakadályozására a rendvédelmi erők konténereket állítottak fel a hídon.

Nem lehet pontosan tudni, mekkora mértékű volt a megtorlás, mert a hatóságok reggel blokkolták a mobilinternetet, valamint a helyi és a nemzetközi telefonhívásokat.

Az al-Arabíja dubaji hírtelevízió jelentette, hogy a biztonsági erők megtámadták kartúmi irodáját is, és több újságíró is megsebesült. A helyi es-Sark televízió pedig azt közölte, hogy a biztonságiak nem engedték, hogy a tüntetésről tudósítson.

Hírdetés

Az október 25-i katonai hatalomátvétel és annak irányítója, Abdel-Fattáh Burháni tábornok elleni minden újabb tüntetésnél a hatóságok újabb technikákat vetnek be az ellenzék megfékezésére.

A médiánál tartott házkutatások mellett a biztonsági erők – rendőrök, katonák, félkatonai szervezetek és a gyorsreagálású erők – csütörtökön kamerákat helyeztek el Kartúm főbb utcáin, nem kis aggodalmat okozva az ellenzéki aktivisták körében, akik sorozatos razziákról számoltak be.

Mindezek ellenére Szudán több városában több tízezer tüntető vonult az utcára, "Nem a katonai hatalomra!" és "Katonák a laktanyába!" jelszavakat skandálva.

Az amerikai nagykövetség már szerdán "önmegtartóztatásra" szólította fel az erő alkalmazásában, miután a puccs óta eltelt két hónapban ötvenkét tüntető halt meg és százak sebesültek meg éles lőszertől.

A szombati tüntetésen egy orvosszervezet szerint 235 ember sebesült meg a tömeg oszlatása érdekében a levegőbe leadott éles lövések, könnyfakasztó gáz és gumibot alkalmazását követően.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »