Terrorváddal ítélték el az egyiptomi elnök három bírálóját

Az egyiptomi állambiztonsági bíróság hétfőn – a nemzetközi tiltakozás ellenére – börtönbüntetésre ítélte Alaa Abdel-Fattáh ismert demokráciapárti aktivistát és két társát.

Abdel-Fattáhot öt év szabadságvesztéssel sújtották, míg Mohammed al-Bakir emberi jogi ügyvéd és Mohammed Ibrahim blogger egyenként négy-négy év börtönt kapott. A három férfit egyebek között azzal vádolták, hogy hamis híreket, illetve hazugságokat terjesztettek, valamint hogy terrorista csoportosulás tagjai voltak.

A bírósági döntés végleges, ellene már nem lehet fellebbezést benyújtani.

Hírdetés

Abdel-Fattáh a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bukásához vezető, 2011-es tüntetési hullám egyik vezéralakja volt. 2013-ban a gyülekezési törvény szigorítása ellen tartott megmozduláson őrizetbe vették és öt év börtönre ítélték. Fél évvel szabadlábra helyezését követően 2019-ben ismét letartóztatták, s azóta is rácsok mögött van. Al-Bakir, aki egyben az ügyvédje is volt a perben, szintén 2019 óta van őrizetben.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök keményen lép fel bírálóival szemben, sokan közülük állítólagos terrorvádakkal börtönbe kerültek. A 2014 óta hatalmon lévő államfő ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a biztonság és a stabilitás létfontosságú és cáfolja, hogy politikai foglyok volnának Egyiptomban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »