Bátran visszavonultak a tigréi lázadók Észak-Etiópiában

A Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) lázadói visszavonulnak a Tigré tartománnyal szomszédos észak-etiópiai régiókból – közölte hétfőn a felkelők vezetője.

Az etióp hadsereg az utóbbi időben kiterjedt területeket tudott visszafoglalni.

"Abban bízunk, hogy bátor cselekedetünk, hogy visszavonulunk, a béke határozott nyitánya lesz majd" – írta Debrecion Gebremikael, a TPLF vezetője az ENSZ-nek címzett levelében. Az üzenetben Gebremikael egyebek között repüléstilalmi övezetet követelt Tigrére, illetve fegyverembargó bevezetését Etiópia és szövetségese, Eritrea ellen, valamint nemzetközi mechanizmus kidolgozását annak ellenőrzésére, hogy a külföldi haderőket kivonták a forrongó tartomány területéről.

Az etióp kormány egyelőre nem reagált az ügyben. Debrecion egyben reményét fejezte ki, hogy az Afar és Amhara régiókból történő visszavonulás arra ösztökéli majd a nemzetközi közösséget, hogy szavatolja az élelmiszersegélyek eljutását Tigrébe. Az ENSZ korábban azt vetette az etióp vezetés szemére, hogy blokád alatt tartja a nagyrészt lázadók uralta északi tartományt. A vádat Addisz-Abeba cáfolta.

Hírdetés

A levél mindemellett nemzetközi szakértők vizsgálatát is szorgalmazza a háborús bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonása érdekében.

Az ENSZ emberi jogi fóruma pénteken elfogadott határozatában elítélte mindkét fél erőszakos cselekményeit. A testület döntése értelmében létrehoznak majd egy emberi jogi szakértőkből álló nemzetközi bizottságot, amely kivizsgálja az etiópiai eseményeket, és egy éven belül jelentést tesz az ENSZ-ben. Az etióp kormány mindezt szuverenitása megsértéseként visszautasította.

Will Davison, a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) elemzőintézet vezető szakértője ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a TPLF levele "jelentős lehetőséget teremt a béketárgyalásokra".

A belháború 2020 novemberében kezdődött Tigrében, amikor Ahmed Abij etióp kormányfő a szövetségi hadsereget küldte a régióba a TPLF híveiből álló helyi vezetés leváltására, mert az nem ismerte el a központi kormány fennhatóságát. Azóta ezrek vesztették életüket a konfliktusban, több mint kétmillióan kényszerültek elmenekülni otthonukból és csaknem tízmillióan szorulnak élelmiszersegélyre Etiópia északi részén.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »