Sziklafalon a gyergyószentmiklósi hegyimentők

Sziklafalon a gyergyószentmiklósi hegyimentők

Közös mentési gyakorlaton vett részt a hétvégén a gyergyószentmiklósi Dancurás és a székelyudvarhelyi Harmont hegyimentő csapat. A forgatókönyv szerint a sziklafalról kellett biztonságban lejuttatniuk egy bajba jutott turistát, és gyakorolták az elsősegélynyújtásnál szükséges teendőket is.

Életmentést gyakoroltak a sziklafalon a gyergyószentmiklósi és székelyudvarhelyi hegyimentők

Huszonnégy hegyimentő szerzett új tapasztalatokat a gyakorlat során • Dancurás hegyimentő csapat

Egy személy a nem megfelelő felszerelés miatt visszazuhant a Wild Ferencről elnevezett via ferrata mászóúton, fennakadt a kábelen és feltehetőleg gerincsérülést szenvedett, ezért riasztották a hegyimentőket. Szerencsére ez csak gyakorlat volt, a valóságban nem történt senkinek baja, a két hegyimentőcsapat azonban jól teljesített, éles helyzetben is végre tudják hajtani a sérült személy biztonságos lejuttatását a sziklafalról – ezt segítette a hétvégi gyakorlat.

Kép: Dancurás hegyimentő csapat

Hírdetés

Amint Kastal Gergő, a Dancurás hegyimentő csapat vezetője elmondta, a szombati bevetés szimulálást követően másnap az elsősegélynyújtás alapjait ismételték el közösen, amire mindig nagy szükség van, hogy az ismereteik frissek maradjanak. A gyergyói és udvarhelyi csapat között közel 30 éves szakmai és baráti kapcsolat létezik, ezt erősítette a közös akció.

Amint a Harmont Hegyimentő Egyesület vezetője, Buti László elmondta: elismerését fejezi ki a megfiatalodott gyergyói csapat számára, azért, ahogyan folytatják azt a tevékenységet, amit az előző generációk átadtak nekik.

A Bethlen Gábor Alap hozzájárulásával megszervezett közös gyakorlaton huszonnégy hegyimentő vett részt, és ennek folytatást is terveznek télen, egy a Hargitán tervezett újabb hasonló program révén. Kastal Gergő felhívja a turisták figyelmét, hogy a gyilkostói via ferrata használata a késő őszi, téli időszakban veszélyes, mindenkinek azt tanácsolják, hogy saját biztonságuk érdekében ne vágjanak neki ennek.

 Gergely Imre


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »