Fekete-Győr: túl sok az iskola Magyarországon

Fekete-Győr: túl sok az iskola Magyarországon

Gyurcsány nyomában: a Momentum elnöke szerint túl sok az iskola, százával záratná be a felső tagozatokat

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje részt vett az 1 Magyarország Kezdeményezés című vitafórumon, melyen roma vezetőkkel beszélgetett a cigányságot érintő legfontosabb kérdésekről. A politikus az oktatásról többek között azt mondta, hogy túl sok az iskola Magyarországon, továbbá be kellene zárni a kistelepüléseken a felső tagozatokat.

„Olyan iskolákat kell létrehozni, amikben nincsen tanárhiány.Szerintem túl sok jelenleg az iskola Magyarországon és túl kevés a tanár” – fogalmazott a Momentum elnöke.

A Központi Statisztikai Hivatal adatbázisában nem találtunk olyan táblázatot, amelyben látszik, hogy hány kistelepülési általános iskola működik Magyarországon, de egy tavalyi adatsorból kiderül, hogy van mintegy 800 olyan állami fenntartású általános iskola, ahol száznál kevesebben tanulnak. Ezek között van budapesti és más nagyobb városban található intézmény is, de többségük kistelepüléseken működik. El lehet képzelni, hogy mit jelentene a tanulói létszámban és az adott intézmény fenntarthatóságában, ha a felsősöket egyik napról a másikra a nagyobb településekre irányítanák.

Hírdetés

Ezért a Momentum elnökének mondatait nem lehet másként értelmezni, mint iskolabezárásokként.

Fekete-Győr ugyanakkor következő mondatában elismerte, hogy tanárhiány tekintetében hazánk nem áll rosszabbul, mint az európai átlag, sőt vannak olyan területek, ahol jobban is teljesítünk:Egyébként Magyarországon európai összehasonlításban nem sokkal kevesebb a tanár, mint máshol, tehát, hogy tíz gyerekre több tanár esik adott esetben itt, mint mondjuk a dánoknál vagy a franciáknál.”

Már csak emiatt is érthetetlen a Momentum elnökének gondolatmenete, de még ezt is sikerült tetéznie azzal, amikor hozzátette: „Mérhetetlenül sok az iskolánk és ezeknek nagyon ramaty a minősége” ezért szerinte a „falusi iskola tartsa meg az alsó tagozatát”, de a felső tagozatokat át kellene vinni olyan járásközpontokba, ahol nincs tanárhiány.

A Momentum miniszterelnök-jelöltje jól láthatóan nincs a helyzet magaslatán a témában, hiszen egyik mondatával üti a másikat, de a baloldal oktatási reformjait ismerve Fekete-Győr iskolabezárásokat jelent be virágnyelven, mikor arról beszél, hogy „túl sok” az iskola hazánkban.

Az iskolák és a különböző alsó és felső tagozatok összevonása mindig bezárásokkal járt: 2006 és 2009 között a Gyurcsány–Bajnai-kormányok közel ezer iskolát zártak be, hasonló indoklásokkal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »