Újra megnyitott a bódvavendégi Bányászati múzeum

Újra megnyitott a bódvavendégi Bányászati múzeum

A MINE – Bányászati bemutató és tematikus programok a határ két oldalán című projekten belül valósították meg a július 17-i szakmai konferenciát Bódvavendégiben, ezután pedig ünnepélyes keretek között nyitották meg a bányászati múzeumot. 

A projektben résztvevő települések kultúrájának szerves részét képezi az ipari örökség, ezen belül is a bányászat. Bükkábrányban lignitet, Bódvavendégiben mészkövet bányásznak. Előbbi falu egykor szűcseiről volt híres, később lignitbányájáról, ahol 2007 júliusában szinte épen maradt famatuzsálemeket, hétmillió éves mocsári ciprusokat találtak.

Hírdetés

A kultúrházban a vendégeket Béres Tibor, Bódvavendégi polgármestere üdvözölte, majd Kovács Ágnes kutató, a konferencia moderátora nyitotta meg a szakmai előadásokat. Bodnár Mónika és Sári Katalin Bányászat az egykori Torna vármegyében és ennek kultúrtörténeti emlékei, Kovács Ágnes A vendégi kőfejtő története, Lőrincz Árpád Bányászat az egykori Gömör vármegyében és ennek kultúrtörténeti emlékei és Hanvai György A bükkábrányi bánya története című szakmai előadásai következtek.

A bányászati múzeum állandó kiállításának bemutatója Kovács Ágnesre, a kiállítás tervezőjére hárult. Ünnepélyes szalagátvágás és a bányászati múzeum megnyitása a meghívott vendégek, majd a nagyközönség előtt.

(Balassa Zoltán/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »