A Máltai Szeretetszolgálat Műhelyiskolája – Második esély a lemorzsolódó fiatalok számára

A Máltai Szeretetszolgálat Műhelyiskolája – Második esély a lemorzsolódó fiatalok számára

Lezárult az első negyedév a „Műhelyiskola” programban, melynek célja, hogy piacképes részszakmához juttassa a hagyományos oktatási rendszerből kimaradó fiatalokat. A képzést kísérleti jelleggel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány is elindította. Az eddigi eredmények biztatóak: a műhelyiskola hatékony és hiánypótló lehetőségnek bizonyul az érintett diákok esélyeinek javítására.

A Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány 2011-es létrejötte óta komplex munkát végez a legnehezebb sorsú tanulók felzárkóztatása érdekében, ennek megfelelően részt vállal a hátrányos helyzetű fiatalok könnyebb elhelyezkedését segítő új programban is.

A máltai alapítvány ebben a tanévben két helyszínen, négy részszakmában – Gyöngyösön pincér és szakácssegéd, Tiszaburán lakástextil-készítő és famegmunkáló mesterség oktatásával – valósítja meg a projektet, húsz fiatal képzésével.

Szakácsok gyakorlati órája a MMSZ Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban

Thaisz Miklós, az alapítvány ügyvezető igazgatója a részleteket ismertetve elmondta: „Programunk fontos pillére a nyitottság és a rugalmasság, a rendelkezésre álló keretek maximális kihasználása.

Lényeges, hogy a diákok is alakíthassák a folyamatot, maguktól vállaljanak feladatokat. Ezért mindannyiukkal egyénre szabott, ösztönző megállapodást kötünk, amelyben rögzítjük, hogyan készülnek fel a részszakképesítő vizsgára, és az ösztöndíjat is az egyéni megállapodás szerinti ütemezésben kapják.”

Hírdetés

A szakmai tudás átadásáért a színtisztán gyakorlati oktatást végző mesterek, a szociális segítségnyújtásért pedig mentorok felelnek – a diákok velük hármasban konzultálnak az előrehaladásukról.

Az eddig tapasztaltak sikeres koncepcióról tanúskodnak: a húsz tanuló közül tizennyolcan továbbra is haladnak a vizsga felé, amely legkorábban idén tavasszal lesz. Biztató továbbá, hogy a megüresedő helyeket is sikerült feltölteni, ugyanis a képzésekről értesülvén többen érdeklődtek a csatlakozási lehetőségről.

„Célunk, hogy minél több településen felmérjük, milyen szakmákra van munkaerőpiaci igény; mi az, ami népszerű az érintettek körében, és mihez találunk partnereket helyben. Bízunk benne, hogy a finanszírozási háttér is adott lesz a program országos kiterjesztéséhez, akár már ősztől, hiszen minden jel szerint ez egy kiváló

Itt jogviszonyuk van, ösztöndíjat kapnak, piacképes végzettséget szerezhetnek, és felkelthetjük az érdeklődésüket akár egy teljes szakma elsajátítása iránt is” – fejtette ki Thaisz Miklós. A szakember hozzáfűzte, hogy a kísérleti programban mostanra megszerzett tudásukat és a kialakított jó gyakorlatokat örömmel osztják meg mindenkivel, aki lehetőséget lát a műhelyiskolai képzésben.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »