Elhunyt Bálint Lajos, a somorjai és a felvidéki magyar pedagógustársadalom jeles képviselője

Elhunyt Bálint Lajos, a somorjai és a felvidéki magyar pedagógustársadalom jeles képviselője

Mély megrendüléssel vettem tudomásul, hogy Bálint tanár úr február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján este visszaadta a lelkét a Jóistennek. Bálint Lajost és feleségét jól ismertem, majdnem szomszédok voltunk, és esti sétáim közben meg-megálltam náluk és szívélyesen cseverésztünk oktatásról, matematikáról és a felvidéki magyarság helyzetének, illetőleg a nemzetiségi oktatás javításának lehetőségeiről. Kedves feleségével, Rózsikával együtt lelkes, igazi pedagógusok voltak, akikre Somorja (illetve a Felvidék) magyar ajkú közönsége nagy hálával és szeretettel emlékezik.

Kedves felesége hosszú ideig Somorja város önkormányzati képviselője is volt. Lajossal az utóbbi években főleg a városban futottunk össze, hiszen nyugdíjba vonulása óta rendszeresen részt vett a somorjai magyarság rendezvényein.

Bálint Lajos pedagógus, tudományos kutató 1937. november 20-án született Nyitranagykéren. Édesapja a háborút túlélte, de útban hazafelé elhunyt, így a négy fiút édesanyjuk nevelte. Családjával együtt később kitelepítették a közeli Morgópusztára. 1960-ban a pozsonyi Comenius Egyetemen matematika–fizika szakos tanári oklevelet szerzett. 1960-1962-ben a királyhelmeci általános középiskola tanára, 1962-1979-ben a nyitrai Pedagógiai Főiskola matematika tanszékének tanársegéde, majd adjunktusa. 1979-1994-ben a pozsonyi Pedagógiai Kutatóintézet munkatársa (1988-1990-ben igazgatója), 1994-től az Állami Pedagógiai Intézet alkalmazottja.

Hírdetés

A rendszerváltás után a Felvidéken is használt alapiskolás matematikakönyvek, feladatgyűjtemények és munkafüzeteknek társszerzője. Több mint tíz éve vonult nyugdíjba, töretlen erővel élve tovább életét, s ebben az időszakban még aktívan hozzájárult az egyes feladatgyűjtemények szerkesztéséhez.

Főbb művei: Matematikai tételek és fogalmak (László Bélával, főiskolai jegyzet, 1967); Aritmetika példákban (főiskolai jegyzet, 1976); A matematikatanítás elmélete (többekkel, főiskolai jegyzet, 1979) és a rendszerváltás után használt matematikakönyvek nagy része, társszerzőként.

Bálint tanár úr köztiszteletben álló személyiség volt Somorján, emlékét örökre megőrizzük. Kedves Lajos, Isten nyugosztaljon!

(Prof. Élesztős Pál/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »