Rossz szokások a puffadás okozói

Rossz szokások a puffadás okozói

A puffadás rendkívül kellemetlen, sőt fájdalmas lehet, és a szoros ruhákon kívül olyan tüneteket tapasztalhatunk meg, mint a fokozott gázképződés és az állandó böfögés. Bár súlyos betegségek is állhatnak a hátterében, a legtöbbször az étkezési szokásaink miatt alakul ki.

Természetesen mindenki ismeri azokat az ételeket, melyek puffadást okozhatnak (ezek közé tartoznak például a hüvelyesek, a keresztesvirágzatúak, a tejtermékek), de a puffadás sajnos még azoknál is jelentkezhet, akik könnyedén megemésztik ezeket az élelmiszereket. Ezekben az esetekben bizonyos rossz szokások tehetőek felelőssé, lássunk ezek közül néhányat! – írja a Házipatika.com.

Ha túlságosan gyorsan eszünk, habzsolunk, azzal nemcsak jelentős mennyiségű levegőt nyelhetünk, mely összegyűlik a gyomorban, de az ételeket sem rágjuk meg megfelelően. Az emésztés, ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, nem a gyomorban, hanem a szájban kezdődik, a rágással aprítjuk olyan méretűre az ételeket, hogy a gyomor savai azokat még hatékonyabban tudják lebontani, ráadásul a nyálban található enzimek is hozzájárulnak az emésztéshez. Ha nem rágunk meg minden falatot alaposan, akkor a gyomorba nagyobb darabok kerülnek, nehezebb lesz megemészteni ezeket, és az emésztési folyamat során több levegő is keletkezhet.

Az állandó rágógumizás is két irányból okozhat puffadást: a levegőnyelés mellett a rágó mozdulatok azt az üzenetet küldik a szervezetünknek, hogy hamarosan emésztendő étel jut a gyomorba, így az felkészül a munkára, például több gyomorsav kezd termelődni. A nem felhasznált gyomorsav pedig refluxhoz és puffadáshoz vezethet. A cukormentes rágógumiban ráadásul olyan anyagok is találhatóak, például a szorbitol, melyek puffadást okozhatnak.

Hírdetés

A dohányzás során olyan vegyületek kerülnek a szervezetünkbe, amelyek lazító hatással vannak az izmainkra, például azokra, amelyek a gyomor és a nyelőcső között helyezkednek el, így nemcsak a gyomortartalom csoroghat vissza a nyelőcsőbe, de puffadás is kialakulhat a reflux mellett.

A szénsavas üdítőkből, különösen, ha nagy mennyiséget iszunk belőle, jelentős mennyiségű gáz kerülhet a szervezetünkbe, melyek fájdalmasan feszíthetik a beleket. Ezektől a gázoktól a testünk igyekszik minél hamarabb megszabadulni (ezért böfögünk annyit üdítőivás után), de könnyen előfordulhat, hogy nem tudjuk időben eltávolítani a gázokat. Sok üdítőitalban ráadásul olyan mesterséges édesítőszerek találhatóak, melyeket nehezebben emésztünk meg.

A félkész és gyorsételekben rendkívül sok só, nátrium található. Bár bizonyos mennyiségű nátriumra szüksége van a szervezetünknek, hogy az elektrolitegyensúlyt képes legyen fenntartani, illetve, hogy bizonyos anyagcsere-folyamatok is megfelelően működjenek, a túl sok só azonban nagyon sok problémát okozhat, például magas vérnyomáshoz, víz visszatartáshoz, ödémásodáshoz és puffadáshoz vezethet. Ezekben az ételekben ráadásul a zsírok és a szénhidrátok aránya is magas, ezek pedig szintén puffadást okoznak a nehezebb emészthetőség miatt.

Meglepő módon, azoknál is gyakoribb lehet a puffadás, akik rendszeresen rágcsálják, szopogatják a ceruzájukat, tollukat. Emiatt a rossz szokás miatt nagyon könnyen nyelhetünk felesleges levegőt, mely összegyűlhet az emésztőrendszerben. A toll- és ceruzarágcsálás ráadásul a fogainknak sem tesz jót, ezért igyekezzünk leszokni róla, például úgy, hogy egyéb stresszkezelési technikákat sajátítunk el.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »