Ipari teljesítmény 2020 novemberében már javulóban, az építőipar még gyengélkedik

Ipari teljesítmény 2020 novemberében már javulóban, az építőipar még gyengélkedik

Meglepően erős emelkedést mutatott a novemberi ipari teljesítmény Szlovákiában. A 15 vizsgált ágazatból kilencben már emelkedést tudtak kimutatni. A szállítóeszközök gyártása az előző év azonos időszakához képest a 2020-as évben immár negyedszer tudott nagyobb havi teljesítményt kimutatni, és a novemberi növekedés volt a legmagasabb az elmúlt 11 hónapban. 2020 novemberében az építőipa teljesítményének esése lassult, a visszaesés a legkisebb volt március óta. A mérnöki hálózatok építésénél már a teljesítmény elérte az előző évit.

2020 novemberében 2,2%-kal nőtt ez előző év azonos időszakához képest. Az évközi emelkedés kilenchónapnyi visszaesés után következett. Az egyes ágazatokban a teljesítmény különbözőképp viselkedett, novemberben tapasztalhatunk 40%-os visszaesést és 40%-os emelkedést is.

A legnagyobb hatással az emelkedésre a szállítóeszközök gyártása volt (3,4%), de kétszámjegyű emelkedést mutatott az energetika (14,1%), a fémek előállítása (13,9%). Kevésbé súlyos ágazatokban nagy a szórás, például a vegyiparnál 44,4%-os, a villamosipari berendezések gyártásánál 3,9%-os emelkedést tapasztaltunk.

Csökkenés volt az egyéb gyártásnál (16,7%), a gépek gyártásánál (7,5%), a kőolajipari termékek gyártásánál (18,3%), a számítástechnikai eszközök gyártásánál (10,5%), vagy a gyógyszeriparnál (38,7%).

Az előző hónaphoz képest 2020 novembere 3,1%-os emelkedést mutat.

Hírdetés

Az év 11 hónapját tekintve az ipari teljesítmény 10,3%-kal csökkent, ha levesszük belőle a bányászatott, akkor az ipari teljesítménynek 12,8%-os visszaesését tapasztalhattuk. Minderre leginkább hatott a szállítóeszközök 18,1%-os, a gépek 14,8%-os és a gumitermékek 10,5%-os visszaesése. Az időszakban emelkedést tapasztalhattunk az energetikában – 5,8%, illetve a bányászatban – 6,2%.

2020 novemberében az építőipari teljesítmény esése lassult, a visszaesés a legkisebb volt március óta. Az infrastruktúrák építésénél már a teljesítmény elérte az előző évit.

Az építőipar novemberben 534,5 millió eurós novemberi teljesítménye, évközi 9%-os visszaesést jelent, viszont az előző havihoz képest már 7%-os emelkedést. Az otthoni építőipari teljesítmény novemberben 10,7%-kal volt alacsonyabb az előző évihez képest. Az építőipar októberben még 20%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az építőipari teljesítmény 93%-át otthon állították elő, aminek csaknem háromnegyedét az új építkezések tették ki.

A mérnöki hálózatok építésénél, ahova pl. az autópályák építése is tartozik, a teljesítmény 0,1%-kal meghaladta az előző évit.

Az év 11 hónapjában az építőipar 4,7 milliárd eurós teljesítményt mutatott, ami 2019 azonos időszakához képest 12,6%-kal alacsonyabb. Az otthoni teljesítmény 13,8%-kal esett, viszont a külföldön végzett építőipari teljesítmény 7%-kal nőtt.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »