Regisztráljon, hogy ne kelljen hosszú sorokban várakoznia!

Regisztráljon, hogy ne kelljen hosszú sorokban várakoznia!

A több mint 100 ezer lakosú Komáromi járásban mindössze három ingyenes, antigénes mintavételi pont jött létre. Kettő Komáromban, az egyik a kórház P pavilonjában, a másik a Semmelweis Ignác Egészségügyi Központban, valamint egy Gútán, a Béke utcában. Az elmúlt napok, vagy inkább hetek sok munkavállaló számára arról szóltak, hogy órákat kellett sorban állniuk egy-egy mintavételért.

Mától azonban az időpontra jelentkezőket is ellátták a Semmelweis Ignác Központban. A tesztelési pont működtetőjét, Czirfusz Mónika mikrobiológust kérdeztük a mai nap tapasztalatairól.

Flottul ment, a rendszer jól működött, technikai problémánk nem volt. Akik viszont időpont nélkül jöttek, épp olyan sokan voltak, mint eddig, közülük nem tudtunk annyi embert letesztelni az időpontosaink miatt. Egy részüket sikerült csak, ezért mindenkinek azt ajánljuk, regisztráljon időpontra” – fogalmazott.

Reggel még váltakozva, egy időpontost és egy időpont nélkül érkezőt teszteltek, aztán ahogy telt az idő, ez tarthatatlanná vált, mert akinek délig regisztrált időpontja volt, azt délig le kellett tesztelni – tudtuk meg. „Délután azonban nem volt annyi időpontosunk, mint amennyi a kapacitásunk, ezért lényegében fél kettőtől teszteltük az időpont nélkülieket” – tette hozzá.

Hírdetés

Megjegyezte, hogy az emberek türelmesen viselték a helyzetet. Igyekeztek mindenkit tájékoztatni a regisztráció lehetőségéről. „Felhívtuk a figyelmet arra, hogy aki nem szeretne várakozni, válassza az időpontos lehetőséget”. Czirfusz Mónika elmondta, a mobil mintavételi pont kapacitása 250 fő, ennyien tudnak összesen elektronikusan regisztrálni egy napra ezen az oldalon. Hozzátesszük: bármilyen ország állampolgára be tud jelentkezni időpontra.

A kormányzati weboldalon a helyszíneknél legördülő menüpontban a komáromi Széna téri helyszínen AG(1) és AG(2) is opcionálisan választható. Azonban ezek közül az utóbbi mindössze 10 embert tud regisztrálni, míg az előző 240-et. Czirfusz Mónika ezért hangsúlyozta, ha valakinek azt jelzi a rendszer, hogy nincs több időpont, mindenképpen próbálja meg a másik AG-t is, mert ott lehet, hogy éppen van még hely. „Az egyik kétpercenként ad időpontot, a másik csupán 10 percenként, viszont csak 10 személynek” – mutatott rá. Hozzátette: nincs ráhatásuk a rendszerre, ez a szolgáltató, az NCZI (Nemzeti Egészségügyi Információs Központ) hatáskörébe tartozik.

Elmondta, hogy továbbra is csak munkanapokon tesztelnek, reggel héttől délután fél négyig. „Az Egészségügyi Minisztériummal kötött szerződésünk alapján sem hétvégén, sem ünnepnapokon nem tesztelünk” – mondta. Beszámolt arról is, hogy a minisztérium által kiírt második felhívás értelmében egy járási székhelyen csak egy mintavételi helyet hozhatott létre egy egészségügyi kft. „Ezt saját költségre senki nem tudja létrehozni, állami támogatás nélkül ez nem megy” – nyomatékosította.

Mivel hétfőtől oltóközpont nyílik Komáromban, ezért megkérdeztük a mikrobiológust, beoltatja-e magát. „Mindenképp. Ennek a járványnak más megoldása egyszerűen nincs” – fogalmazott határozottan.

Hozzátette: oltás nélkül a jelenlegi helyzetből nem lehet kikeveredni, ezt mindenkinek tudatosítania kell. „Minél magasabb lesz az átoltottsági arány, annál hamarabb térünk vissza a normális élethez. Tesztelhetünk több ezer embert, rendelhetünk el karantént, de ez a vírus akkor is terjedni fog, most nem úgy néz ki, hogy megállna. Én már tesztelek egy ideje, és nem látom a végét” – nyilatkozta portálunknak.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »